Lees hier hoe Agro Natura met corona-maatregelen om gaat wanneer uw reis wel of niet door kan gaan.
Door corona-maatregelen kan uw reis niet door gaan, wat nu?
Wanneer uw reis vanwege corona-maatregelen niet uitvoerbaar is dan heeft u recht op teruggave van uw reeds betaalde reissom.
Agro Natura stelt u in eerste instantie voor om uw reis in een later stadium alsnog te doen, of eventueel een andere reis.
Maar Agro Natura begrijpt goed dat er redenen kunnen zijn dat u uw reis niet wilt of kunt uitstellen, en dus gewoon uw geld terug wilt. Ook dat is geen probleem bij Agro Natura. Wanneer u kiest voor het terug laten storten van reeds betaalde reisgelden dan zal Agro Natura u wel om een klein bedrag (50 euro p.p.) vragen als bijdrage in de door Agro Natura gemaakte kosten. Die bijdrage is overigens vrijwillig, geen verplichting.
Het verschil tussen Agro Natura en veel andere reisorganisaties
Elke reisorganisatie moet volgens de wet een vorm van reisgarantie hebben, wat inhoudt dat de consument geld terug krijgt mocht de organisatie failliet gaan voor de reis volledig is uitgevoerd. Agro Natura is aangesloten bij STO Garant.
Kort komt het erop neer dat u voor uw reis niet aan Agro Natura betaalt, maar de reisgelden bij STO Garant in beheer geeft tot de dag na uw reis. Pas daarna maakt STO Garant de reissom over aan Agro Natura. Dus tot die tijd moet Agro Natura uit eigen middelen eerst alles zelf voor financieren. Daarom houdt Agro Natura een gezonde financiële buffer aan.
Omdat uw reisgelden niet al zijn uitgegeven, kan Agro Natura probleemloos reisgelden door STO Garant aan u laten terugstorten wanneer uw reis niet door gaat vanwege corona en u uw reis niet wilt uitstellen tot later.
Anders is de situatie bij reisorganisaties die zijn aangesloten bij een garantiefonds (bv. sgr of ggto). Zij ontvangen direct de reisgelden van de klant en kunnen deze dus ook direct uitgeven voordat de klant op reis is geweest. Zij financieren eigenlijk reizen voor met van de klant vooraf geleend geld.
Door corona zitten veel van deze reisorganisaties nu in de financiële problemen omdat ze klanten hun reisgelden niet kunnen terugbetalen, simpelweg omdat ze het geld niet meer in kas hebben.
Zouden klanten erop staan betaalde reisgelden direct terug te ontvangen dan zullen heel veel van deze organisaties failliet gaan en daarmee de garantiefondsen leegzuigen, die daardoor ook weer kunnen omvallen.
Om dit te voorkomen werd in 2020 het corona-voucher in het leven geroepen. Vanaf 2021 worden er geen corona-vouchers meer uitgegeven.
Waarom toch liever uitstellen dan direct geld terug?
Ook al gaat de hierboven beschreven problematiek niet op voor Agro Natura, toch zijn er belangrijke redenen waarom ook Agro Natura graag heeft dat u uw reis uit stelt.
Door uw reis uit te stellen geeft u Agro Natura een prettiger vooruitzicht op de toekomst. Agro Natura mag uw reis immers in de toekomst alsnog uitvoeren en is u als boeker dus niet kwijt. Dit is een erg fijne steun in de rug en geeft in ieder geval wat meer houvast voor de toekomst.
Voor alle duidelijkheid, uw reeds betaalde reisgelden blijven in beheer bij STO Garant totdat uw reis in de toekomst alsnog is voltooid.
En dan nog dit
Agro Natura is een kleinschalige reisorganisatie die er heel bewust voor heeft gekozen om vaste lasten zo laag mogelijk te houden. Agro Natura investeert alleen in nieuwe ideeën en reizen wanneer daarvoor geld op de plank is. Nu in corona-tijd lijkt deze aanpak een verstandige keuze.
Wanneer er geen Corona-maatregelen zijn die de uitvoer van uw bij Agro Natura geboekte reis in de weg staan dan gaat uw reis gewoon door. Wilt u dan toch liever van uw reis afzien, dan gelden de standaard annuleringsvoorwaarden (artikel 9 van de reisvoorwaarden).
Groepsreis
Deelnemers van een groepsreis ontvangen de volgende informatie van Agro Natura ruim voor de startdatum.
“In deze tijden moeten we serieus rekening houden met maatregelen om besmetting door het Corona-virus te voorkomen. Dat zullen we dus ook doen.
We houden ons aan alle Corona-maatregelen die in de landen en/of regio’s gelden, waar we door reizen.
Tijdens onze reis, reizen we zelf in een zogenaamde ‘bubbel’. Binnen de bubbel, ons eigen reisgezelschap, zal afstand houden niet altijd mogelijk zijn. Maar we houden allemaal wel afstand tot anderen buiten onze bubbel, dus buiten ons eigen reisgezelschap.
Belangrijk is dat u bij aanvang van de reis gezond bent en niet al ongemerkt Corona onder de leden heeft.
Daarom wordt er van u verwacht dat u zeker de laatste 2 weken voor aanvang van de reis heel bewust zoveel mogelijk contact met anderen vermijdt en ook het afstand houden in het algemeen bewust toepast.
Zo is het niet verstandig om in binnenruimtes te komen waar veel mensen zijn, zoals cafés, restaurants en drukke winkels.
Pas ook consequent het handen wassen toe, wanneer u in een openbare ruimte en/of winkel etc. geweest bent.
Mocht u enige twijfel hebben laat u dan enkele dagen voor aanvang van de reis op Corona testen. Dat kan bij de GGD. Bel voor een afspraak 0800-1202. U moet uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand hebben. Het kan enkele dagen duren voor de uitslag bekend wordt, wacht dus ook niet te lang.
Mondkapje
Mondkapjes regelt u zelf.
Tijdens het reizen in het openbaar vervoer, alsmede in openbare ruimtes waar een draagplicht bestaat, dragen we een mondkapje.
Rijden we in ons eigen minibusje dan dragen we een mondkapje wanneer daar een verplichting toe bestaat.”
Individuele reis
Bij een individuele reis brengen we u op de hoogte van de speciale corona-maatregelen waarmee u rekening moet houden zowel onderweg naar, als op uw bestemming.
2020, het leek zo’n mooi jaar te worden. Vrijwel alle groepsreizen in het voorjaar waren volgeboekt, of hadden genoeg deelnemers om door te gaan. Maar toen kwam corona.
Na onze laatste sneeuwwandelreis in Noorwegen, die begin maart terugkwam in Nederland, kon er tot september geen enkele groepsreis meer doorgaan.
Gelukkig besloten de meeste mensen, die afgelopen voorjaar met ons op reis zouden gaan, om hun reisje een jaartje uit te stellen. Hals over de kop hebben we toen alvast veel nieuwe reisdata voor 2021 vastgelegd en veel van die reizen direct op garant vertrek kunnen zetten. Omdat voor sommige reizen al mensen op de wachtlijst stonden, hebben direct voor de vogelreis Polen: Biebrzamoerassen en oerbos van Bialowieza en wandelreis Engeland: Coast to Coast Walk deel 1, het Lake District een extra vertrekdatum ingepland. En nu maar hopen dat corona ons tegen die tijd geen parten meer speelt.
In juli leek het erop dat reizen naar de meeste landen in Europa weer mogelijk was. Dus ook naar Noordoost Polen, waar het accent van onze individuele reizen ligt.
Maar veel van onze logeeradressen bij boeren in Noordoost Polen gaven aan vanwege de angst voor corona dit seizoen liever toch geen gasten te ontvangen. Dus hebben we ook bijna alle individuele reizen moeten annuleren.
Alleen bij het oerbos van Bialowieza , waar men meer van toerisme afhankelijk is, wonnen de economische belangen het van de angst voor corona. Die reizen konden wel door gaan.
In Spanje gingen de reisadviezen al snel weer op “rood” zodat ook onze nieuwe individuele wandel en/of vogelreis aan de voet van de Pyreneeën door corona-adviezen, niet meer uitvoerbaar bleek.
Ook veel individuele reizigers gaven aan, dezelfde of vergelijkbare reis, in een later stadium alsnog te willen doen. Maar omdat men als individueel reiziger vaak wat meer vrijheden wil en niet direct een exacte nieuwe reisdatum kon of wilde kiezen, werd er meestal voor open uitstel gekozen, wat betekent dat de datum later kan worden ingevuld. En zij die liever toch direct reeds betaalde reisgelden terug wilden, waren gelukkig bereid (vrijwillig, geen verplichting) om ook een beetje bij te dragen in de door Agro Natura gemaakte kosten.
Maar zoals altijd heeft elk nadeel ook zijn voordeel. Omdat er midden in de zomer geen reis van Agro Natura meer door ging, was er plotseling tijd om een lang gekoesterde droom in vervulling te laten gaan; het voorbereiden van een nieuwe zomerreis op de Hardangervidda in Noorwegen, en natuurlijk net even anders dan wat gangbaar is.

Ons hutje (in het midden, goed kijken) op de Hardangervidda, in een prachtige ongerepte omgeving, ver weg van gemarkeerde paden.

En nogmaals, nu met een pijltje erbij, anders vind je hem echt niet terug in deze wijdse omgeving.
In september kwamen de eerste lichtpuntjes. Inmiddels hadden we de organisatie van enkele kanoreizen, waarbij hoofdzakelijk gekampeerd wordt, dusdanig op orde dat iedereen die erbij betrokken was, tevreden was.
Maar ook waren er nog steeds geen belemmerende reisadviezen voor Polen, Zweden en Duitsland, waardoor uiteindelijk toch nog twee groepsreizen doorgang konden vinden, namelijk de wandelreis: Polen, ontdekkingsreis: natuur en cultuur in Noordoost Polen en de vogelreis: Zweden/Duitsland: Falsterbo met vogeltrek en Rügen met kraanvogels.

Welgebekt op weg in de trein naar Noordoost Polen
Op de dag dat we van de laatste reis terugkwamen in Nederland, voerde ook Duitsland reisbeperkende corona-maatregelen in.
Nu, in oktober, is het reizen binnen Europa eigenlijk niet meer mogelijk of wordt sterk afgeraden. Ook ziet het er volgens de berichtgeving somber uit voor de rest van dit jaar. Toch hopen we stiekem dat onze kerst- en nieuwsjaarsreis: Noorwegen: sneeuwwandelen vanuit een knusse blokhut door kan gaan. We hebben in ieder geval enkele enthousiaste deelnemers die erg graag in die periode met ons op pad willen, mits het volgens de regeltjes mag.
Omdat snel duidelijk werd dat veel reizen ook in het voorjaar van 2021 voor het 2de jaar op rij niet door konden gaan, ontwikkelden we halsoverkop enkele najaarsreizen naar nieuwe bestemmingen, in de hoop dat het reizen dan weer zou mogen.
Het bleek een goede gok, het mogen/kunnen reizen kwam in de zomer weer op gang en alle (nieuwe) reizen zijn dit najaar doorgegaan. Alleen Engeland/Schotland liet het nog afweten, maar inmiddels zijn ook daar geen onoverkomelijke reisbeperkingen meer.
We wandelden in Nederland over het Drenthepad, ontdekten Noordoost Polen te voet, per kano en op de fiets en ontmoetten heel veel rendieren op de Hardangervidda in Noorwegen.
Individueel werd er gefietst en gekanoot in Polen en gewandeld in Spanje.
Onze vogelaars konden hun hart ophalen aan baltsende korhoenders (ja, ja, ook in het najaar), dwerguiltjes, alpensneeuwhoenders en heel veel notenkrakers in de Vercors en Savoie in Frankrijk, aan de vogeltrek bij Falsterbo in Zweden, aan zeearenden in de Oderdelta in Polen en aan grote trappen en kraanvogels in Duitsland in het Havelland.
In Polen werden we nog wel onaangenaam verrast door het vluchtelingen-probleem aan de grens met Wit-Rusland. Begin september riep Polen van de één op de andere dag voor een 3km brede strook langs de grens met Wit-Rusland de noodtoestand uit. Dit betekende dat er geen toerist meer in mocht. En laat het oerbos van Bialowieza nou net in die strook liggen.
Halsoverkop moesten we onze reizen die Bialowieza aandeden aanpassen. Gelukkig konden we voor iedereen aantrekkelijke alternatieven bieden, en heeft niemand zijn vakantie opgezegd. Maar leuk was dit voor ons en zij die zich zo op een bezoek aan het oerbos hadden verheugd, natuurlijk niet.
Aanvankelijk zou de noodtoestand alleen voor de maand september worden uitgeroepen, maar inmiddels, tijdens dit schrijven, bestaat die toestand in november nog steeds.