Noorwegen: wandelen in Rondane
- groepsreis, 10 dagen
- wandelreis
- maximaal 8 deelnemers
- 2025 Reis1: vr 22-08-2025
Deze wandelreis is nieuw in het reisprogramma voor 2025. Het programma zou nog enigszins aangepast kunnen worden. Maar het karakter van de reis verandert niet.
Op stap in Rondane
Rondane Nasjonalpark is het eerste nationale park van Noorwegen en ligt ongeveer 300 km ten noorden van Oslo.
Het is een perfecte bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers. Door de afgeronde bergen en langgerekte dalen kun je ver over het uitgestrekte berglandschap kijken. Het grootste deel van Rondane ligt boven de boomgrens en vanwege de voedselarme bodem groeien er vooral dwergberken en korstmossen, waaronder veel rendiermos.
Rondane is ook het gebied waar Henrik Ibsen een rondreis maakte om er verhalen van het volk op te tekenen. Hier deed hij de inspiratie op voor zijn meesterwerk, het toneelstuk Peer Gynt, waar Edvard Grieg de muziek voor schreef. We zullen de naam Peer Gynt dan ook geregeld in Rondane tegen komen.
Vanuit een typische Noorse hytte, met gras op het dak, gaan we Rondane verkennen. Afwisselende dagtochten leiden ons door prachtige rivierendalen, langs kraakheldere meren of over ruige vlakten naar uitnodigende bergtoppen.
En aan het eind van elke dag is er voor de liefhebber de mogelijkheid om lekker af te koelen in een mooi meertje ‘om de hoek’ van ons vakantiehuis.
De zwaarte
Tijdens deze wandelreis in Rondane wordt er veel gewandeld over rotsachtige paden.
De hoogteverschillen op één dag kunnen oplopen tot ruim 750m. Een dergelijke tocht kan pittig zijn en valt dan ook in de categorie 3-schoentjes.
Maar er zijn ook dagen waarop we het rustiger aan doen met minder hoogteverschil. Dan valt een tocht binnen de categorie 2-schoentjes.
Deze reis doen we in 2025 voor het eerst. Omdat we zelf ook nog ervaring met de voorgenomen wandelingen, in groepsverband, moeten opdoen, gaan er twee reisleiders mee. Indien nodig, is hierdoor meer flexibiliteit binnen het wandelprogramma mogelijk.
We verblijven de hele week in dezelfde gezellige Noorse hytte. Het is dus geen probleem wanneer je het eens een dagje rustig aan wilt doen.
Accommodatie en maaltijden
We verblijven deze week in een mooi, ruim en comfortabel vakantiehuis, een echte Noorse hytte met gras op het dak. Binnen hebben we een heerlijke huiskamer met ruime zithoek om ‘s avonds lekker te ontspannen, al dan niet met het haardvuur aan.De ruim opgezette open keuken is van alle gemakken voorzien. Hier bereidt (of coördineert) de reisleiding de maaltijden waarbij uiteraard rekening wordt gehouden met eventuele dieetwensen. Meehelpen mag en wordt erg gewaardeerd.
Op het terrein is zelfs een sauna waarvan gebruik mag worden gemaakt.
Ons vakantiehuis beschikt over 7 slaapkamers met eigen badkamer en elk met een degelijk typisch scandinavisch stapelbed, wat betekent dat het onderste bed breder is dan het bovenste bed. Bij de foto’s zie je hoe dat eruit ziet.
Vijf van deze slaapkamers gebruiken we als 1-pers. kamer.
Boek je een 2-pers. kamer houd er dan rekening mee dat je mogelijk in het bovenste bed slaapt. En voor stellen, het onderste bed is slechts 1,2m breed, lekker knus dus als je bij elkaar wilt liggen.
dag 1
Tegen het einde van de ochtend vertrekken we per minibusje vanuit Groningen richting Scandinavië. We nemen de nachtboot die om 18.45 uur vertrekt vanuit Kiel naar Goteborg in Zweden. Op de boot slapen we in 3- en/of 4-persoons hutten.
dag 2
Nadat we ‘s ochtends in Goteborg zijn aangemeerd beginnen we aan een mooie route door het Scandinavische landschap. Na 200km passeren we de Zweeds-Noorse grens, nog eens 100km verder passeren we Oslo.
Na Oslo gaat het verder langs het grootste meer van Noorwegen, Mjøsa, waar we langs Hamar en Lillehammer komen.
Na Lillehammer rijden we het Gudbrandsdalen in en wanneer we onze eindbestemming naderen, komen we door Vinstra, de plaats waar Ibsen het stuk Peer Gynt schreef.
Tegen de avond bereiken we onze mooie accommodatie op Kvamsfjellet (de berg van Kvam, vrij vertaald), aan de zuidwestkant van Rondane. Oh, wat zal onze eerste gezamenlijke maaltijd smaken.
dag 3
Peer Gynt, daar heb je hem al. Vandaag komen we nl. langs de gelijknamige berghut. ’s Ochtends rijden we eerst naar de Peer Gynt parkeerplaats. Daarna wandelen we over de hellingen van de Storflye, de hoogvlakte tussen de rivieren Grønlibekkenen en Vesle Ulla. Het pad stijgt geleidelijk en het uitzicht wordt weidser en weidser. Wanneer het pad weer daalt, lopen we door een moerassig gebied en nadat de rivier Vesle Ulla zijn overgestoken, volgt nog een kleine klim tot de Peer Gynt hytta.
Door het dal van de Vesla Ulla wandelen we weer terug.
We beginnen rustig aan en wandelen minimaal 10km, met 250m stijgen en dalen. Zij die willen kunnen er nog een slinger van 5km aan vast plakken.
dag 4
Vandaag wordt het een pittiger tocht. We gaan Kvamsfjellet verkennen. Op weg naar de eerste top, Sukkertoppen (1213m), stijgt het gestaag, eerst door mooi half open bos en nadat de boomgrens is bereikt, verder door ruig stenig landschap. Na de Sukkertoppen, waar we al van prachtige vergezichten kunnen genieten, lopen we verder naar Middagshaugen (1264m) en Tjønnsæterfjellet (1411m).
Via een andere route wandelen we terug naar onze hut, waar zij die willen nog een duik kunnen nemen in de Årvillingen voor de nodige verkoeling. Badhok voor omkleden is aanwezig.
Vandaag wandelen we ongeveer 15km en stijgen en dalen we 750m.
dag 5
Waar we de vorige dagen vooral de woeste en rotsige wereld boven de boomgrens hebben verkend, blijven we vandaag net onder de boomgrens. Vanuit onze accommodatie wandelen we om het meer Furusjoen, een mooie en gevarieerde wandeling, door hoogvenen, berkenbossen, open naaldbossen en natuurlijk langs water. Geregeld hebben we prachtig zicht op de bergtoppen van Rondane.
We wandelen vandaag ruim 19km. Het stijgen en dalen valt gelukkig mee, totaal ongeveer 270m zowel op als neer.
dag 6
Vlakbij onze accommodatie begint de Peer Gynt Setervei, een prachtige steenslagweg die hoog door het ruige landschap gaat. Deze tolweg, die ‘s winters geheel ondergesneeuwd raakt, dus dan onbegaanbaar is, is aangelegd om makkelijker bij de seters te komen. Seters zijn zomerboerderijen. Vroeger, zodra de meeste sneeuw gesmolten was, trokken boeren met hun vee de bergen in om ze daar te laten grazen. Pas tegen de herfst kwamen ze weer terug. Op de seter werden vaak houdbare producten als boter gemaakt, om mee terug te nemen naar het dal.
Op deze manier werden de velden in de dalen niet begraasd en konden ze gehooid worden als wintervoer voor het vee.
Tegenwoordig zijn seters eigenlijk niet meer in gebruik. Soms zijn ze een toeristenhut geworden.
Wij zullen de Peer Gynt Setervei een flink stuk volgen om uiteindelijk in de buurt van de toppen Krøkla (1254m) en Skarven (1327m) een mooie wandeling langs en over diverse toppen te maken. Reken op minimaal 12,5km en 650m stijgen en dalen.
dag 7
We gaan wandelen over het Vulufjell, in het zuidelijke deel van Rondane. Er lopen maar weinig gemarkeerde paden over Vulufjell. Zowel aan het begin als eind van de wandeling is het even pittig stijgen en dalen, de rest van de dag gaat het een beetje op en neer door ruig en open terrein.
Het gebied is geliefd bij de wilde rendieren van Rondane, juist omdat er minder belopen paden zijn. Er is geen garantie dat we ze ook zien. Wilde rendieren zijn schuw, zodra ze iemand spotten in het open terrein, zetten ze het op een lopen.
Als we willen kunnen we een tocht van ruim 20km lopen, waarbij we 550m stijgen en dalen. Op het verste punt komen we dan langs een onbemande turysthytte. Maar wordt het allemaal wat veel, dan steken we gewoon een stukje af en laten we het hutje letterlijk links liggen.
dag8
Alweer onze laatste wandeldag en wat voor één!
Met ons minibusje rijden we naar de parkeerplaats Spranget, hoog gelegen op de onbewoonde vlakte. Direct kunnen we genieten van een prachtig panorama, met alle hoge toppen van de Rondane.
Door het dal van het riviertje Store Ula wandelen we naar het Rondvassvatnet, een groot meer in het hart van het nationaal park Rondane. Hier bevinden zich ook de hoogste toppen.
Rond de middag komen we aan, bij de aan het meer gelegen berghut Rondvassbu, een mooie gelegenheid om een bakkie te doen.
Op de terugweg volgen we de andere oever van de Store Ula. Als we Spranget naderen, kijken we of we nog puf hebben om een stukje door te lopen naar Storulfossen, een waterval van 20m hoog.
We wandelen we 16,5km en stijgen en dalen we 350m.
dag 9
Vandaag vertrekken we bijtijds vanuit Kvamsfjellet richting Oslo, om daar aan het begin van de middag de boot richting Kiel te kunnen pakken. Tijdens de boottocht kunnen we heerlijk nagenieten van de fijne wandeldagen die achter ons liggen. We overnachten weer in 3- en/of 4-persoons hutten.
dag 10
Nadat we ´s ochtends hebben afgemeerd in Kiel, rijden we terug naar het station in Groningen, waar we in de loop van de middag aankomen.
In de loop van de ochtend vertrekken we met het minibusje uit Groningen richting Scandinavië. Aan het eind van de middag nemen we de nachtboot van Kiel in Duitsland naar Goteborg in Zweden. Er wordt overnacht in 3- en/of 4-persoons hutten.
De volgende ochtend komen we om 09.15 uur met de boot aan in Goteborg. Vanuit Goteborg rijden we in noordelijke richting via Oslo door prachtige landschappen naar Rondane, waar we tegen de avond zullen aankomen.
Op de terugreis nemen we tot Oslo min of meer dezelfde route. Vanuit Oslo nemen we ’s middags de rechtstreekse nachtboot naar Kiel. In Kiel komen we de volgende ochtend rond 10 uur aan. Daarna rijden terug naar Groningen.
1895 euro per persoon (zo goed als alles inclusief, ook de heen- en terugreis per minibus/veerboot)
125 euro 1-pers. kamertoeslag
Inbegrepen
heen- en terugreis per minibus en veerboot naar Noorwegen, alle overnachtingen (op de ferry in 3- en/of 4-pers. hutten), alle maaltijden vanaf avondeten dag 2 t/m lunchpakket op dag 9 (we maken de maaltijden zelf klaar), diensten Nederlandstalige gids, reispakket, STO-reisgarantie*.
Niet inbegrepen
maaltijden tijdens de heen- en terugreis, (alcoholische) dranken bij de avondmaaltijd, reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Eigen gezelschap?
Mocht je deze reis met een eigen gezelschap op een zelf gekozen datum willen boeken, informeer dan naar de mogelijkheden. De prijs zal afhangen van de afspraken die we van te voren maken en het aantal deelnemers die mee gaan.
*STO-reisgarantie
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kan de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (https://sto-garant.nl/downloads).
Mocht een reis al vol zijn en wil je op de wachtlijst of alvast een vrijblijvende optie op een toekomstige vertrekdatum, vul het boekingsformulier dan ook in en vermeld je wens in het opmerkingenveld.