Noorwegen: wandelen op de Hardangervidda
- special, groepsreis, 10 dagen
- wandelreis
- minimaal 4 en maximaal 6 deelnemers

In de wijde omgeving van onze hut zijn geen paden. We zoeken onze eigen weg.
Met maximaal 6 personen, meer plek is er niet in het hutje, verblijven we in één van de meest afgelegen en ruigste delen van de Hardangervidda.
Anderen zullen we niet of nauwelijks tegen komen. Er zijn namelijk helemaal geen gemarkeerde toeristische wandelpaden. Om er te komen, zal een flinke dag wandelen zijn. Maar eenmaal op de plaats van bestemming is het motto, niets hoeft, (bijna) alles mag. Dus lekker luieren in het gras voor de hut of juist uitdagende wandelingen maken langs snel stromende beken naar afgelegen toppen, alles is mogelijk.
We zijn echt een weekje weg in de middle of nowhere, buiten het bereik van mobiele netwerken en elektriciteit. Ideaal om echt tot rust te komen.
Special
Deze reis is een zogenaamde special. Dit betekent dat je deze reis alleen kunt boeken wanneer je je direct met een eigen groepje aanmeldt, van minimaal 4 personen.
De reden dat deze reis alleen als special is te boeken, is dat er slechts 6 slaapplaatsen zijn; 2x een stapelbed waarvan het onderste bed een dubbel bed is. Geen ideale situatie voor onbekenden, dus de reis is alleen te boeken door gezelschappen die elkaar al kennen en die de eenvoudige slaapplaatsen geen probleem vinden.
Omdat je deze reis boekt met een eigen gezelschap kan de reis ook makkelijker aan eigen wensen worden aangepast. Zo is het soms geen probleem, en wellicht goedkoper, om de heen- en terugreis met eigen vervoer te regelen, ipv door ons met een gehuurd minibusje.
Mocht je zelf minder dan 4 personen bij elkaar kunnen krijgen en toch heel graag deze reis willen doen, neem dan ook contact op. Wie weet valt er toch wat te regelen.
Beste reis-periode
Als reisgezelschap bepaal je zelf je reisdatum. Vervolgens kijkt Agro Natura of het hutje voor de gewenste periode vrij is. En hoe eerder je boekt hoe groter die kans is.
De beste periode ligt tussen 1 juli en 20 augustus. Vóór juli ligt er vaak nog teveel sneeuw. Op 20 augustus begint het jachtseizoen op rendieren en is het hutje niet meer te huren.
In de tweede helft van september zou de reis ook nog kunnen, maar met beduidend meer kans op guur weer en zo nu en dan een sneeuwbuitje.
Zwaarte
De eerste wandeldag, om bij het hutje te komen, zal pittig zijn. In je rugzak gaat naast kleding ook beddengoed en (lichtgewicht) eten mee dat we gedurende de week nodig denken te hebben. Water hoeft niet mee, dat is in overvloed aanwezig in de meren en riviertjes, kraakhelder en schoon.
Er zijn 2 varianten mogelijk om bij het hutje te komen, zie het dag tot dag programma. Bij de eerste variant wandelen we ongeveer 16km en stijgen we over de hele dag ruim 500m en dalen we 350m. Halverwege de wandeling verlaten we de gebaande paden en zoeken we onze eigen weg. Ook moet er zo nu en dan een beek doorwaden worden.
Bij de tweede variant kiezen we ervoor om eerst een stuk van 14km te varen, met een gehuurd bootje (die we zelf moeten varen). Vanaf de plek waar we aanleggen is het dan nog 8km lopen naar de hut. Ook bij deze variant houden gebaande paden halverwege de wandeling op en moet er een enkele keer een beekje worden overgestoken waarbij het niet altijd zal lukken voeten droog te houden.
Eenmaal aangekomen bij de hut kunnen we het programma voor de rest van de week zo licht of zwaar maken als we zelf willen. Maar zodra we erop uit trekken zoeken we zelf onze weg en dat zal altijd zwaarder zijn dan het wandelen over gebaande paden.
De accommodatie
Onze hut is prachtig gelegen. We hebben uitzicht over een vlechtende rivier die in een langgerekt meer uit komt. Op de hellingen om ons heen liggen overal nog kleine sneeuwvelden.
Eigenlijk is het hutje voor Noorse maatstaven goed voorzien. In het halletje waar we binnen komen is een klein keukentje ingericht met 4-pitsgasfornuis (er staat een gasfles) en zelfs een kleine oven. Nemen we broodmix mee, dan kunnen we vers brood bakken. Ook ligt er een flinke houtvoorraad om het lekker warm te stoken mocht dat nodig zijn.
In het woongedeelte staat een mooie houtkachel, een eettafel, en bevinden zich 3 van de 6 bedden. Daarnaast is er nog een aparte slaapkamer met nog 3 slaapplaatsen. Dekens en dekbedden zijn aanwezig, daarom hoef je alleen maar lakengoed mee te nemen, geen slaapzak (mag wel).
Een zonnepaneel zorgt voor 12V spanning (oplaadcontact zoals in de auto), dus kunnen we ’s avonds gewoon een lampje aan doen. Ook kan er via een USB-auto-oplader niet al te zware electronica worden opgeladen. Maar de capaciteit is beperkt dus dat laatste zal wel met beleid moeten gebeuren.
In het hutje is geen stromend water. Water halen we uit het meer en wassen doe je met een teiltje in het halletje of je gaat lekker zwemmen in het meer (brrrr). Het wc-hokje is buiten, een 20-tig tal meters van de hut.
In de directe omgeving van de hut liggen 2 meren. Bij elk meer ligt en roeiboot waar we gebruik van mogen maken om bijvoorbeeld zelf forel te vangen.
De maaltijden
Al het eten dat we gedurende de week nodig hebben, moeten we zelf mee nemen. We zullen daarom zoveel mogelijk lichtgewicht gedroogde maaltijden meenemen om gewicht te beperken. Onze reisleider/gids ontfermt zich in eerste instantie over het koken, maar meehelpen wordt natuurlijk gewaardeerd.
Voor ontbijt en lunch(pakket) nemen we o.a. knackebrod mee maar ook kunnen we zelf brood bakken.
Als er animo is kunnen we proberen zelf forel te vangen in de meren om ons heen. Er is zelfs een kleine installatie om vis te roken.
Wist je dat …
… deze reis ook geschikt is voor gezinnen met kinderen die van wandelen en een uitdaging houden.
dag 1
’s Ochtends vroeg vertrekken we met het minibusje uit Groningen richting Scandinavië. Aan het eind van de middag komen we in Hirtshals in noord Denemarken aan, waar we de nachtboot naar Stavanger aan de westkust van Noorwegen nemen. Er wordt overnacht in 4-persoons hutten.
dag 2
´s Ochtends vroeg komen we in Stavanger aan en rijden we langs eindeloze fjorden en door afgelegen dalen, de binnenlanden van Noorwegen in. De landschappen die we passeren zijn adembenemend. We stijgen tot boven de boomgrens en rijden door een ruig landschap van rotsen en bergen met overal meren, beken en sneeuwvelden. Het is de enige weg die over de zuidelijke kant van de Hardangervidda gaat.
Vanaf nu bestaan er 2 scenario’s:
Scenario 1
In de loop van de middag komen we aan bij een grote berghut langs de enige weg die over de zuidelijke kant van de Hardangervidda gaat. Voor veel wandelaars vormt deze berghut het begin of het eind van hun wandeltrektocht over de Hardangervidda.
Ook wij nemen intrek in deze berghut om de volgende ochtend, vroeg aan onze lange wandeling naar ons afgelegen hutje te beginnen. Er zal genoeg tijd zijn om alvast een eerste verkennend rondje te wandelen. We slapen in een meerpersoons kamer in een prachtig ouderwets gebouw.
Scenario 2
In de loop van de middag komen we aan bij het Songa-meer. Dit is een groot meer dat een lange uitloper heeft, ver de Hardangervidda in. Met een gehuurd bootje, welke we zelf uit een boothuis moeten halen en dus ook zelf te water moeten laten (we hebben een sterke auto met trekhaak nodig), varen we ruim 14km over dit uitgestrekte meer.
Aan het eind van de middag leggen we aan nabij een afgelegen hutje, waar we de eerste nacht zullen overnachten.
dag 3
Scenario 1
We staan vroeg op omdat ons een pittige dag te wachten staat. Nadat we ons onderkomen van afgelopen nacht netjes aan kant hebben gemaakt (dat is de gewoonte in Noorwegen), trekken we met onze rugzakken (gevuld met voldoende kleding, droogvoer en beddengoed) de Hardangervidda op. De eerste 6km van de route volgen we een gestaag stijgend en goed gemarkeerd wandelpad. Maar daarna is het gedaan met de mooie paadjes en moeten we onze eigen weg vinden over grazige weiden of door zompige vlakten; langs klaterende beekjes en over met landkaartmossen begroeide stenenvelden. Ook voor een sneeuwveld of een net iets te brede beek (dat wordt waden), deinzen we niet terug.
Aan het eind van de dag bereiken we onze heerlijke hut, helemaal alleen voor ons, waar we de rest van de week lekker op adem kunnen komen.
Vandaag wandel je 16km, je stijgt ruim 500m en daalt ongeveer 350m
Scenario 2
We hoeven ons niet te haasten omdat de lengte van de we wandeling van vandaag wel mee valt, een kleine 8km.
Ook nu gaat de wandeling door zompige vlaktes, langs klaterende beekjes en over steen- en sneeuwvelden. En misschien zullen ook nu één of twee beekjes net te breed zijn om er met droge voeten over te komen. Niet getreurd, speciaal daarvoor word je aangeraden om naast je bergschoenen ook een paar lichte waadschoentjes mee te nemen. Samen met een stok kom je zo prima elk riviertje door. Meer daarover in het reispakket, dat je ruim voor aanvang van de reis ontvangt.
Vandaag wandel je een kleine 8km, je stijgt 300m en daalt 100m.
dag 4 t/m 7
Vier dagen lang genieten we van een woeste en ongerepte omgeving waar we helemaal alleen zijn. Nou ja alleen, we delen deze eindeloze natuurpracht met rendieren, sneeuwhoenders en lemmingen. En ook al is het hartje zomer, elke dag lijkt de lente opnieuw te beginnen aan de randen van smeltende sneeuwvelden. Bloemetjes en plantjes daar, die na maanden pas voor het eerst daglicht zien, schieten in knop en of laten hun katjes ontpoppen, om in een razend tempo de grote achterstand alsnog in te halen.
We horen het melancholische roepje van de goudplevier en met een beetje geluk zien we een moeder zwarte zee-eend met haar pullen op één van de meren. Beiden zien dit landschap als hun ideale broedgebied.
Of je er nu van geniet, door het rustig aan te doen en lekker in en om de hut te blijven hangen, of juist kiest voor een lange wandeltocht naar een verre uitdagende top, om daar van eindeloze vergezichten te genieten, het maakt niet uit.
dag8
Scenario 1
Vandaag gaat de rugzak weer op en wandelen we terug naar de grote berghut, waar op dag 2 de wandeltocht begon. Ook al kennen we de weg, in omgekeerde richting ziet alles er toch weer nieuw uit.
We overnachten weer in dezelfde berghut als op dag 2.
Scenario 2
Ook nu gaat de rugzak weer op lopen we terug naar het hutje aan het Songa-meer, waar we op dag 2 sliepen en ons gehuurde bootje hebben achtergelaten. Omdat de afstand mee valt, kunnen we het rustig aan doen.
dag 9
Scenario 1
We hebben een hele dag om terug te komen in Stavanger. We kiezen voor een andere, hele mooie route. We laten de Hardangervidda achter ons en rijden door het mooie Setesdal naar het zuiden, om uiteindelijk via een smalle bergweg weer hoog en ruig landschap boven de boomgrens op te zoeken, op weg naar de fjordenkust bij Stavanger.
Wanneer er nog wat tijd over is, is het zeker de moeite waard om nog even Stavanger in te gaan, met haar vele houten huizen.
In Stavanger nemen we de nachtboot terug naar noord Denemarken.
Scenario 2
Omdat we ’s ochtends eerst nog 14km moeten varen en daarna ook nog het bootje terug in het boothuis moeten zien te krijgen, kunnen we het wat minder rustig aan doen en gaan we vroeg op.
Maar zodra we het bootje weer goed hebben opgeborgen kiezen wij ook dezelfde weg terug als bij scenario 1.
dag 10
Nadat de ferry is aangekomen, rijden we via Denemarken en Noord-Duitsland terug naar Nederland, waar we aan het eind van de middag aankomen.
De heen- en terugreis per minibusje vanuit Nederland is standaard inbegrepen in deze reis.
’s Ochtends vroeg vertrekken we vanuit Groningen, per minibusje naar noord Denemarken, waar we de nachtboot naar Noorwegen nemen. We overnachten in 4-persoons hutten. De volgende ochtend komt de ferry vroeg in Stavanger aan, aan de westkust van Noorwegen. Via een prachtige weg, langs fjorden en over hoge bergpassen, rijden we naar de Hardangervidda toe, waar we aan het begin van de middag aankomen.
Op de terugreis nemen we een andere mooie route. Vanaf de Hardangervidda rijden we eerst door het prachtige Setesdal naar het zuiden, om uiteindelijk via een smalle bergweg weer hoog en ruig landschap boven de boomgrens op te zoeken, op weg naar de fjordenkust bij Stavanger. In Stavanger nemen we de nachtboot terug naar noord Denemarken.
Na aankomst ’s ochtends vroeg in noord Denemarken, rijden we terug naar Groningen. We streven er naar om daar om 17 uur aan te komen.
Wist je dat…
… het zelfs mogelijk is om helemaal met openbaar vervoer naar de Hardangervidda te reizen. Zo kan je met de trein naar Kiel in Duitsland reizen en daar de directe nachtboot naar Oslo nemen. Bij aankomst in Oslo stap je op de lange-afstands-bus die rechtstreeks naar het beginpunt van de eerste wandeling van scenario 1 gaat. Scenario 2 is op deze manier niet mogelijk omdat daar een auto met trekhaak noodzakelijk is.

We kiezen voor scenario 2, dus gaan met een gehuurd bootje het enorme Songa-meer over.

Dat valt nog niet mee wanneer het gaat regenen en hard waaien. Met gps en een diepte kaart laveren we tussen onderwater zijnde rotsformaties door.

En het bootje was ook wat groter (en comfortabeler) dan verwacht.

Maar dan kan de wandeling naar ons hutje beginnen en genieten we al snel van prachtige vergezichten.

Eerste blik op ons hutje

Ons hutje van buiten

En zo ziet het eruit van binnen.

De slaapplekken in de woonkamer

En nog 3 slaapplekken in de aparte slaapkamer.

Tijdens onze wandelingen moet er zo nu en dan een stenenveld worden over gestoken.

Of een sneeuwveld.

Midden in de zomer, wilgenkatjes van dwergwilgjes die vanonder de net weggesmolten sneeuw tevoorschijn zijn gekomen.

Een afdruk van een rendier. De kleine keuteltjes zijn van lemmingen.

Vlakbij de hut ligt een roeibootje

waarmee we in het meer netten kunnen uitzetten om forel te vangen. Op de achtergrond zie je ons hutje.

Pas op de laatste dag hadden we de slag te pakken en vingen we drie forellen.

Een blik op de hoge en ruige bergen in het westen.

En dit is de blik op de meren en dalen richting het noorden.

En nog een sneeuwveldje, op weg terug naar de ‘bewoonde’ wereld.

Straatbeeld van Stavanger, van waar we de boot terug nemen naar Denemarken.
De hier beschreven prijzen zijn gaan uit van onze standaard reis-scenario’s. Omdat dit een reis-special betreft, dus een reis voor een eigen gezelschap, kan de organisatie van de reis op allerlei manieren aan wensen worden aangepast en dus van deze standaard-beschrijving afwijken.
1195 euro per persoon (zo goed als alles inclusief, ook de heen- en terugreis per minibus/veerboot)
150 euro extra per gezelschap voor de huur bootje Songa-meer, alleen bij scenario 2
Inbegrepen
heen- en terugreis per minibus en veerboot naar Noorwegen, alle overnachtingen (op de ferry in 4-pers. hutten), alle maaltijden vanaf avondeten dag 2 t/m lunchpakket op dag 9 (we maken de maaltijden zelf klaar), diensten Nederlandstalige gids, reispakket, STO-reisgarantie*.
Niet inbegrepen
maaltijden tijdens de heen- en terugreis, andere dranken dan koffie/thee/solbaersaft, reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
*STO-reisgarantie
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze
garantieregeling vinden op de website van STO Garant (https://sto-garant.nl/downloads).
Wil je meer informatie over de reis, neem dan contact op via het contactformulier op de contact pagina.