Geregeld wordt gevraagd hoe zwaar een reis is. De vraag is makkelijk, het antwoord niet. Wat de een nog als licht ervaart, kan een ander al pittig vinden. Toch doen we een poging en daarom hebben we onze wandelreizen in de volgende 4 categorieën ingedeeld.


Wandelingen in voornamelijk vlak terrein. Je wandelt alleen met een dagrugzakje. Wanneer je van wandelen houdt kan je dit prima aan.

Zwaarte: 1 a 2 schoentjes
In principe dezelfde klasse als 1 wandelschoentje. Maar een deel van de wandelingen gaat door moerassig gebied. Bij hoge waterstanden, wat zeker in het voorjaar geregeld voor kan komen, kunnen de wandelingen zwaarder worden. Ook wordt er meer van je oriëntatie-vermogen verwacht. Ervaring met kaart- en kompas en/of gps zal goed van pas komen.
De categorie komt alleen in Polen voor bij de Biebrzamoerassen.


Wandelingen in heuvelachtig tot bergachtig gebied. De hoogteverschillen kunnen oplopen tot over de 300m. Je wandelt alleen met een dagrugzakje. Een goede gezondheid is belangrijk.

Zwaarte: 3 schoentjes
Wandelingen in bergachtig terrein. De hoogteverschillen kunnen oplopen tot over de 600m. De wandelingen kunnen pittig zijn. Daarom is een goede gezondheid zeker belangrijk. Je wandelt alleen met een dagrugzakje.


Wandelingen in bergachtig gebied. Bovendien wandel je met volle bepakking en wordt er soms onderweg gekampeerd. Je moet dus een goede gezondheid hebben en er ook geen problemen mee hebben soms af te zien. Je moet je goed realiseren waar je mee bezig bent, daarom hebben we meestal van te voren ook een speciale ontmoetings-/informatie-avond.
Op dit moment vallen alleen onze winterzwerftochten op de Hardangervidda in deze zwaarte-klasse.