Direct naar opsomming van alle reizen op of nabij de Hardangervidda
Ook Noorwegen is een land dat mijn hart gestolen heeft. Voor mijn studie verbleef ik er een jaar op een volkshogeschool in Rauland. Deze plaats ligt aangedrukt tegen de grootste hoogvlakte van Europa (ongeveer 8000km2), de Hardangervidda.
Dit immense natuurgebied heeft een onuitwisbare indruk op me gemaakt. Het is groot en onherbergzaam, doorsneden met rivieren en meren en ligt boven de boomgrens. Van november tot eind juni is het bedekt met sneeuw. Je kan er dagen, zo niet weken, ronddolen zonder iemand tegen te komen.
De Hardangervidda is het restant van een berggebied dat in de ijstijden door gletsjers is afgesleten. Aan die gletsjers dankt het gebied zijn huidige vorm van grote open vlaktes op een hoogte van 1100 tot 1200 meter, met daartussen rustieke meren. Aan de randen vormt zich een grillig landschap met hoogteverschillen tussen de 1100 en 1500m. In het westen rijst de Hardangervidda als een steile wand van 1500 meter, uit de Sorfjorden (zeeniveau) omhoog.
Aan de noordkant liggen de hogere bergtoppen, met de gletsjer Hardangerjokulen (bijna 1900m), als een flinke dot slagroom, er bovenop.
Op de Hardangervidda leeft de grootste groep wilde rendieren van Noorwegen, naar schatting 10.000 dieren. Deze trekken elke lente naar de zomerweiden in het westen, waar er door de grotere hoeveelheid neerslag en vruchtbaarder grond, meer plantengroei, dus meer voedsel is. In de winter bestaat het voedsel van de rendieren vooral uit rendiermos. Dit vinden ze op de bergtoppen waar door de harde wind minder sneeuw blijft liggen.
In dit prachtige gebied organiseer ik tijdens de Noorse winter verschillende langlauf en sneeuwwandel trektochten. Door de sneeuw en bevroren meren, is een groot deel van het gebied veel toegankelijker dan in de zomer. Met sneeuwschoenen zijn vrijwel alle toppen bereikbaar. Ik zelf ben hierbij de gids en reisleider.
De tochten zijn over het algemeen behoorlijk pittig. Je draagt of sleept je eigen bagage en het weer kan ook een heel bepalende factor zijn. We zijn daarnaast ver van de bewoonde wereld. Een goede voorbereiding en goede spullen zijn noodzakelijk.
Voor mensen die opzien tegen de zwaarte van de tochten, maar toch deze ervaring willen meemaken, organiseer ik een “light” tocht. Hierbij verblijven we een hele week in dezelfde hut en maken dagtochten in het gebied dat grenst aan de hoogvlakte, maar nog wel bewoond wordt.
Noorwegen: sneeuwwandelen vanuit een knusse blokhut
We ervaren de ruige Noorse natuur in de winterse sneeuw, en hebben daarnaast ook het gemak van een eenvoudige maar comfortabele blokhut waar ’s avonds het haardvuur lekker knispert. We verblijven de hele week in deze rustig gelegen Noorse hytte, en ondernemen vanuit hier, afwisselende en uitdagende dagtochten, meestal buiten de gebaande paden. We gaan niet ...
Noorwegen: wandelen op de Hardangervidda
We ervaren de ruige Noorse natuur van de Hardangervidda vanuit een eenvoudig maar knus blokhutje. Om er te komen is het een pittig dagje lopen. Maar daarna kunnen we het zo licht of zwaar maken als we zelf willen en is het één en al genieten in een omgeving zonder gebaande paden en waar niet ...
Noorwegen: pittige sneeuwwandeltrektocht Hardangervidda
Tijdens deze zeer avontuurlijke tocht gaan we op sneeuwschoenen de Hardangervidda ontdekken, de grootste ‘hoogvlakte’ van Europa, in Noorwegen. De term hoogvlakte betekent niet dat het louter een vlak gebied is. Het is juist ruig en onherbergzaam, maar heeft geen hoge onbereikbare toppen. We houden ons niet aan een vaste route, maar maken een .. Lees ...
Noorwegen: Hardangervidda, pittige toerlanglauftocht voor avonturiers
Tijdens deze zeer avontuurlijke tocht gaan in Noorwegen we op cross-country langlaufend de Hardangervidda ontdekken, de grootste ‘hoogvlakte’ van Europa. De term hoogvlakte betekent niet dat het louter een vlak gebied is. Het is juist ruig en onherbergzaam, maar heeft geen hoge onbereikbare toppen. We houden ons niet aan een vaste route, maar maken een zwerftocht, ...