Noorwegen: Hardangervidda, pittige toerlanglauftocht voor avonturiers
- groepsreis, 10 dagen
- toerlanglauftrektocht
- minimaal 2 en maximaal 5 deelnemers
Deze reis noemen wij een “groep-special” omdat we (nog) geen vaste vertrekdatum hebben gekozen.
“Groep-specials” zijn interessante reisvoorstellen waarvoor je je met een klein gezelschap kunt opgeven. Vervolgens bepalen we samen een startdatum. Er wordt een richtprijs vermeld gebaseerd op een minimum aantal deelnemers.
Komen we er samen uit en wil je de reis ook voor andere geïnteresseerden openstellen, dan wordt de reis in de reiskalender opgenomen.
Tijdens deze zeer avontuurlijke tocht gaan we in Noorwegen cross-country langlaufend de Hardangervidda ontdekken, de grootste ‘hoogvlakte’ van Europa. De term hoogvlakte betekent niet dat het louter een vlak gebied is. Het is juist ruig en onherbergzaam, maar heeft geen hoge onbereikbare toppen.
We houden ons niet aan een vaste route, maar maken een zwerftocht, waarbij we ons laten leiden door het weer en de interesses binnen de groep.
Het is een pittige tocht. We dragen onze eigen bagage op de rug en trekken daarbij ook nog één of enkele pulken (sleetjes) achter ons aan.
We maken geen gebruik van getrokken sporen of gemarkeerde loipes, we trekken ons spoor zelf en maken daarbij gebruik van GPS en kaartmateriaal.
In de wijde omgeving zullen gebaande paden en menselijke activiteit ver te zoeken zijn.
Bij mooi weer kunnen we genieten van de eindeloze sneeuwlandschappen en prachtige vergezichten, maar ook als het weer omslaat en we te maken krijgen met sneeuwstormen laten we ons niet uit het veld slaan, maar trotseren de elementen.
Het kan dan voorkomen dat we maar enkele kilometers kunnen afleggen. Als er geen hutje in de buurt is, zetten we onze tent op of graven we een sneeuwhol om daarin te overnachten.
Maar we kunnen er ook altijd voor kiezen om een keer een extra nacht in een hutje te blijven om zonder bepakking een rondtocht te maken.
accommodaties
We kamperen in de sneeuw of maken gebruik van kleine berghutjes, die in de zomer door jagers en vissers worden gebruikt en niet bekend zijn bij het ‘grote publiek’ en behoren dan ook niet tot het netwerk van Noorse turisthyttes. In deze hutjes is meestal brandhout en gas aanwezig maar geen voedselvoorraden, eten nemen we dus zelf mee.
Tijdens de kampeerdagen maken we gebruik van 3-persoons stormvaste koepeltenten en koken we op benzinebranders, in de hutjes op hout. Dit duurt langer dan thuis omdat we eerst sneeuw moeten smelten. Voor onderweg zorgen we altijd voor hete drank in een thermos.
Ga er vanuit dat we minimaal twee nachten moeten kamperen.
zwaarte
Deze tocht is geschikt voor iedereen die van een uitdaging houdt, over een goede conditie beschikt, kan “afzien” als het nodig is en niet veel waarde hecht aan comfort. Bovendien moet je langlaufervaring hebben. Heb je dat niet, kies dan voor de sneeuwwandel variant.
Je zult de natuur voluit ervaren.
Je draagt grotendeels je eigen bagage, dus moet je er geen probleem mee hebben om met een rugzak van zeker 15 kg te lopen.
Omdat we tijdens deze reis ver van de bewoonde wereld zijn, en je je van te voren wel goed moet beseffen wat de tocht precies inhoudt, organiseren we vooraf een informatieavond. Hier wordt ook ingegaan op zaken als materiaal en kleding.
maaltijden
Tijdens deze trektocht zijn alleen de warme maaltijden inbegrepen. De ontbijten en lunches zijn NIET inbegrepen. Dit is heel bewust gedaan. Je moet namelijk je eigen eten in je rugzak meedragen en dat moet er wel in passen, zowel wat volume als wat gewicht betreft. Zo kan je je rugzak thuis al volledig pakken en komen we ter plaatse niet voor vervelende verrassingen te staan.
Je koopt dus sowieso je eigen ontbijt en lunch in. De warme maaltijden, ook in droge vorm, worden wel door Agro Natura geregeld.
informatieavond
Omdat we tijdens deze reis ver van de bewoonde wereld zijn, en je je van te voren wel goed moet beseffen wat de tocht precies inhoudt, organiseren we vooraf een informatieavond. Hier wordt ook ingegaan op zaken als materiaal en kleding en maaltijden.
huurmaterialen
Indien gewenst kan er een winterslaapzak en/of ski-uitrusting gehuurd worden.
De ski’s zijn al in Noorwegen, ski-schoenen moet je altijd eerst passen, dit gebeurt tijdens de informatieavond. Vaak kan je de ski-schoenen dan ook al meenemen, zodat je ze kan inlopen.
De winterslaapzakken zijn soms al in Noorwegen, maar het komt ook voor dat je ze tijdens de informatieavond al mee krijgt.
Vaak besluiten we om voor de zekerheid ook sneeuwschoenen mee te nemen. Zeker wanneer weersomstandigheden erg slecht worden, en je geen meter voor ogen kunt zien, is het niet verantwoord om op ski’s verder te gaan. Dan bieden sneeuwschoenen uitkomst. Het gebruik van sneeuwschoenen is dan inclusief en hoeven dus niet apart gehuurd te worden.
reisgezelschap
Je kan deze reis met een eigen gezelschap boeken, al vanaf 2 personen. Zodra er een vriendengroepje is die deze reis wil doen, en zij het leuk vinden wanneer ook anderen zich kunnen aansluiten, zal de reisdatum in de reiskalender worden vermeld.
dag 1
Tegen het einde van de ochtend vertrekken we per minibusje vanuit Groningen richting Scandinavië. We nemen de nachtboot die om 18:45 vertrekt vanuit Kiel in Duitsland naar Goteborg in Zweden. Op de boot slapen we in 4-persoons hutten.
dag 2
´s Ochtends komen we om 09.15 uur met de boot aan in Goteborg. Vanuit Gotenburg rijden we in noordelijke richting na 200km Noorwegen in. Vervolgens steken we met een lokale ferry in een half uurtje de Oslo-fjord over.
Daarna rijden we steeds verder het prachtige Noorse binnenland in, langs meren, bergen en dalen. Tegen het eind van de van de middag komen we aan in het berggebied rond het plaatsje Rauland dat aangedrukt zit tegen de zuidoosthoek van de uitgestrekte Hardangervidda.
We overnachten op of nabij een knusse Noorse bergboerderij waar we tevens de laatste voorbereidingen treffen voor onze zwerftocht op de Hardangervidda.
overnachting: blokhut Rauland
dag 3
Begin van ons langlaufavontuur. We laten ons eerst een stukje wegbrengen met een sneeuwscooter, ver weg van de bewoonde wereld worden we op de grens van het Hardangervidda Nationaal Park afgezet. De rest van de dag zullen we geleidelijke maar gestaag klimmen door een prachtig U-vormig gletsjerdal, de hoogvlakte op. We moeten ongeveer 500m stijgen. We kamperen ergens onderweg in de sneeuw.
overnachting: kampeerplek Hardangervidda
dag 4 t/m 7
Eenmaal boven gaat de tocht de komende dagen afwisselend op en neer door het ruige landschap met haar adembenemende uitzichten. We maken er een mooie en gevarieerde tocht van. We zullen ons hoofdzakelijk ophouden in het zeer afgelegen zuidoostelijke deel van de Hardangervidda, waar zowel ´s zomers als ´s winters geen gemarkeerde paden worden onderhouden. Wanneer de weersomstandigheden gunstig zijn zullen we afdwalen naar het nog ruigere westelijke deel waar de hoogteverschillen toenemen en waar ´s zomers wel enkele gemarkeerde paden worden onderhouden.
overnachting: hutjes, tenten en/of sneeuwhol
dag 8
De laatste dag van onze trekking. De kans is groot dat we de afgelopen nacht gekampeerd hebben, om er alvast zeker van te zijn binnen een dag-afstand van de bewoonde wereld te zijn.
Vanuit onze tenten kijken we nog een keer naar het prachtige winterse ruige berglandschap. Wanneer we aan het eind van de dag Rauland naderen, zoeken we weer de boerderij op waar onze tocht ook begonnen is. Op de boerderij kunnen we ons lekker opfrissen en bijkomen van ons avontuur.
overnachting: blokhut Rauland
dag 9
’s Ochtends rijden we terug naar Goteborg in Zweden, waar we ’s avonds weer de boot terug nemen naar Kiel.
dag 10
Nadat we ´s ochtends hebben afgemeerd in Kiel, rijden we terug naar het station in Groningen, waar we in de loop van de middag aankomen.
Rond 11:30 uur vertrekken we vanuit Groningen per minibusje. We nemen om 18:45 uur de nachtboot vanuit Kiel naar Goteborg in Zweden. We overnachten in 4-persoons hutten. De volgende ochtend rijden we verder met onze minibus naar Rauland in Noorwegen, waar we tegen het eind van de middag aankomen.
Op de terugreis nemen we wederom een boot vanuit Goteborg in Zweden naar Kiel in Duitsland en overnachten we wederom in 4-persoons hutten. In de loop van de middag komen we terug op het station in Groningen.
Mocht je met een eigen gezelschap willen boeken en de heen- en terugreis met de eigen auto willen doen, dan is dat na overleg, meestal wel mogelijk en zal er een korting van toepassing zijn.
1295 euro per persoon (heen- en terugreis ook inbegrepen, voor de standaard 10-daagse reis)
25 euro huur winterslaapzak
22 euro huur paar langlaufschoenen
60 euro huur paar tourlanglaufski´s
inbegrepen
heen- en terugreis per auto vanuit Nederland, veerboot Kiel-Goteborg v.v., overnachting op de ferry in 4-pers. hutten, alle overnachtingen in Noorwegen, alle warme maaltijden vanaf dag 2 t/m dag 8, lokale transfers, diensten Nederlandstalige gids, gebruik van tenten en kookuitrusting, gebruik van sneeuwschep/zaag, slee, eventueel gebruik sneeuwschoenen, reispakket, STO-reisgarantie*
niet inbegrepen
maaltijden tijdens de heenreis (tot avondeten dag 2) en terugreis (vanaf dag 9), alle ontbijten en lunches (je neemt je eigen lichtgewicht ontbijten en lunches mee uit Nederland), winterslaapzak en matje, langlaufuitrusting, reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Eigen gezelschap met minder personen?
Wil je deze reis graag doen, maar krijg je zelf geen 4 personen bij elkaar, geen probleem, de reis kan al plaatsvinden vanaf 2 personen. De prijs zal afhangen van de afspraken die we van te voren maken en het aantal deelnemers die mee gaan. Het huurbusje om mee naar Noorwegen te rijden en terug, is vaak een kostbaar onderdeel van de reis. Mocht je bij een klein groepje met de eigen auto kunnen rijden, dan spaart dat waarschijnlijk aanzienlijke kosten uit.
*STO-reisgarantie
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (https://sto-garant.nl/downloads).