Nederland: het Drenthepad
- groepsreis, 8 dagen
- wandelreis
- maximaal 7 deelnemers
“Groep-specials” zijn interessante reisvoorstellen waarvoor je je met een klein gezelschap kunt opgeven. Vervolgens bepalen we samen een startdatum. Er wordt een richtprijs vermeld gebaseerd op een minimum aantal deelnemers.
Komen we er samen uit en wil je de reis ook voor andere geïnteresseerden openstellen, dan wordt de reis in de reiskalender opgenomen.
Tijdens deze wandelreis gaan we niet naar het buitenland, maar blijven we dichter bij huis. We gaan een week wandelen over het Drenthepad, en gaan op deze manier de mooiste en dunstbevolkte provincie van ons land ontdekken. Het pad loopt door wel 3 nationale parken, het Dwingelderveld, het Drents-Friese wold, met daarin het grootste hoogveengebied van Nederland het Fochteloërveen, en het stroomdal van de Drentscha Aa.
Het pad voert ons langs vele pareltjes van Drenthe, langs kronkelende beekjes en houtwallen, door bossen en uitgestrekte heidevelden.
We komen langs eeuwenoude esdorpjes met klinkerstraatjes, langs de prehistorische hunebedden van het trechterbekervolk en door de veenkoloniën, waar je overal de sporen ziet van de “Maatschappij van weldadigheid”, die in de 19e eeuw landlopers uit het hele land te werk stelde in de veenontginningen om ze “op te voeden”.
Natuur en cultuur gaan in Drenthe hand in hand, en het Drenthepad laat ons beide zien.
Het fijne van deze georganiseerde wandelreis is, dat je geen bagage mee hoeft te sjouwen. We verblijven de hele week in een fijne boerderij, waar onze kok/chauffeur ook voor ons kookt. Elke dag laten we ons naar het begin van een nieuwe etappe brengen en worden we aan het eind van de dag weer opgehaald.
Deze wandelreis
Deze wandelreis volgt het eerste deel van het Drenthepad.
Het hele Drenthepad is totaal 329km lang en loopt als een grote lus door, uiteraard de provincie Drenthe. In het westen wordt even de provincie Friesland aangedaan, en in het noorden wandelen we enkele meters door de provincie Groningen.
Tijdens deze wandelreis volgen we ongeveer de eerste 140km van het Drenthepad, te beginnen bij het officiële beginpunt, vrij centraal in Drenthe gelegen, bij Beilen. We eindigen in de kop van Drenthe, vlakbij het noordelijkste puntje, waar het riviertje de Drentse Aa de grensrivier tussen de provincies Drenthe en Groningen vormt.
zwaarte
Deze wandelreis is niet zwaar. We wandelen 16km tot 20km per dag. We doen dit niet in gestrekte pas, want we willen onderweg ook genieten van wat er vliegt, groeit, krioelt en bloeit.
We nemen elke dag een lunchpakket mee voor onderweg.
Niet elke meter van het Drenthe pad is voor ons heilig. Mochten er eens een paar kilometer over een minder interessant asfaltweggetje gaan (al zijn die er gelukkig maar weinig), dan hebben we er geen problemen mee om dat stukje over te slaan of voor een alternatieve wandeling te kiezen. Het genieten tijdens prachtige wandelingen door mooi landschap is voor ons belangrijker dan prestatiedwang.
En mocht er iets niet mee zitten, of wil je een dag wat rustiger aan doen, geen probleem, we hebben altijd onze kok/chauffeur die iemand eerder op kan pikken.
accommodaties en maaltijden
Vanaf het avondeten op de dag van aankomst (dag 1) t/m het lunchpakket op dag de dag van vertrek (dag 8), zijn de maaltijden inbegrepen. Overdag nemen we een lunchpakket mee, of laten we ons tijdens de wandeling verrassen door onze kok/chauffeur.
De hele week slapen we in een leuke, iets ouderwets en gedateerd ingerichte originele boeren woning, die op het erf staat van een melkveebedrijf welke nog in bedrijf is. Je mag gerust eens op het boerenbedrijf meekijken.
Er wordt geslapen op 2-persoonskamers en tegen een toeslag is er een 1-persoonskamer beschikbaar.
Wandelen van Terhorsterzand naar Ruinen (14km)
We verzamelen om 12 uur bij station Hoogeveen. Vandaar rijden we met ons minibusje naar het begin van onze eerste wandeling, het Terhorsterzand, een oud stuifzandgebied, afgewisseld met heidevelden. In de lagere delen van het gebied bevinden zich diverse vennetjes, waar onder andere de bedreigde heikikker leeft.
Na een paar kilometer komen we bij het nationaal park Dwingelderveld, het grootste aaneengesloten natte heidegebied van Nederland, met uitgestrekte dopheidevelden. afgewisseld met struikheide en tientallen vennetjes. In het hoogveengebied bevinden zich bijzondere plantensoorten, zoals veenpluis, steenbreek en heideorchis. Misschien zien we het zeldzame heidegentiaanblauwtje of komen we een van de schaapskuddes tegen, die het gebied begrazen en open houden. We passeren ook de eerste twee grafheuvels, en het Smitsveen, een pingoruïne, gevormd in de laatste ijstijd.
Aan het eind van het Dwingelerveld, vlakbij het plaatsje Ruinen, worden we door onze kok/chauffeur opgepikt en rijden we naar onze accommodatie, waar we de rest van de week verblijven.
dag 2
Wandelen van Ruinen naar Havelterberg (18km)
Na een heerlijk ontbijt brengt onze kok/chauffeur ons terug naar Ruinen, waar we onze wandeling gaan vervolgen. Ruinen is een typisch esdorp. Op de Groote Esch net naast het dorp Ruinen is heel duidelijk te zien hoe esdorpen zijn ontstaan. De es lag oorspronkelijk hoger dan het dorp en je ziet duidelijk de bolronde vorm, die is ontstaan door het eeuwenlange uitstrooien van schapenmest en heideplaggen. In Ruinen bevinden zich nog een aantal goed bewaarde Saksische boerderijen.
We wandelen verder door de Anserdennen, bekend om zijn grote diversiteit aan paddenstoelen, en vervolgen onze weg door de Anserhooilanden, een broedgebied voor veel weidevogels.
We doorkruisen het landgoed Rheebruggen, ontstaan als een kleine verzameling landbouwessen, met stroken bos op een rug van leem, omringd door lagergelegen, uitgestrekte, vochtige groenlanden. Na het plaatsje Uffelte passeren we twaalf grafheuvels uit de ijzertijd, waarin asresten van gecremeerde doden werden bewaard. Even later komen we bij de Havelteberg, waar we, na nog even de daar gelegen hunebedden te hebben bekeken, opgepikt worden door onze chauffeur.
dag 3
Wandelen van Havelterberg naar Diever (15 tot 20km)
De Havelterberg is een stuwwal die is ontstaan in de ijstijd, doordat een gletsjer grote hoeveelheden zand, stenen en rotsblokken voor zich uit heeft gestuwd.
We wandelen over het Holtingerveld, een belangrijk natuurgebied met bossen en vennen, waar bijzondere planten en dieren leven, zoals de kamsalamander. Daarna lopen we door een echt esdorpenlandschap, met hoger gelegen akkers op de essen en lager gelegen natte weiden. Na 15km komen we in Diever, o.a. bekend om haar openlucht Shakespeare-theater. Omdat de afstand tot Diever wel mee valt, kunnen zij die willen, nog een stukje doorwandelen door het bosrijke Dieverzand.
dag 4
Wandelen van Dieverzand naar Appelscha (16,5 tot 19,5km)
Vandaag wandelen vanuit het bosrijke Dieverzand via een gehucht met de mooie naam ‘Oude Willem’ het Drents-Friese Wold in. Het Drents-Friese wold, een 6000 hectare groot natuurgebied en nationaal park, ligt op de grens van Drenthe en Friesland.
Nog maar 100 jaar geleden bestond dit gebied vooral uit stuifzanden. Dit zand bedreigde de landbouw en daarom werden er miljoenen bomen geplant door werklozen, in het kader van de werkverschaffing. Het gebied bestaat nu vooral uit bos, dat van productiebos steeds meer wordt omgevormd naar natuurlijk bos.
Eén deel van de oude stuifzanden is ongemoeid gelaten, het Aekingerzand. Hier kunnen we ervaren hoe de “woeste gronden” er vroeger uitzagen. We eindigen vandaag in Appelscha.
dag 5
Wandelen van Ravenswoud naar Westervelde (16,5 tot 20km)
We starten onze wandeling vandaag bij Ravenswoud. We lopen langs enkele mooie, door elzebomen omzoomde kanaaltjes, die vroeger gebruikt werden om het veen te ontwateren en turf af te voeren..
Na enkele kilometers wandelen we het Fochteloërveen in. Dit is het grootste hoogveengebied van Nederland en sinds kort broedt zelfs de kraanvogel er weer. We wandelen over het Fochteloërveen naar Veenhuizen, het dorp dat landelijke bekendheid kreeg door het boek “het pauperparadijs”.
In Veenhuizen werd in de 19e eeuw de Maatschappij van weldadigheid opgericht, met een strafkolonie, waar landlopers en en dronkaards werden heropgevoed en tewerkgesteld. Overal in de omgeving van het dorp, vind je de overblijfselen van de strafkolonie. Het tweede gesticht, waar nu het gevangenismuseum huist, is het bezoeken zeker waard.
We wandelen nog een stukje verder en eindigen vandaag bij het hunebed van het noord-Drentse esdorp Westervelde.
dag 6
Wandelen van Westervelde naar Roden (16,5 tot 20km)
Vanaf het hunebed bij Westervelde wandelen we verder noordwaarts.
Weldra komen we door Norgerholt, één van de oudst nog bewaarde stukjes cultuurbos met eiken en hulstbomen , dat al ontstond in de 9e eeuw.
Een paar kilometer verderop komen we aan in Norg, wederom een prachtig esdorp met mooie oude rietbekapte boerderijtjes en, zoals elk Drents esdorp, statige brink in het centrum.
We lopen door het best bewaarde esdorplandschap van Nederland, met essen, houtwallen, heidevelden, beekdalen en brinkdorpen, zoals Langelo.
Al wandelend richting Roden, passeren we het overgangsgebied tussen de hoger gelegen heidevelden en de groengronden van het Lieversche Diep, een prachtige beek, met een grote plantenrijkdom, dat meandert door het landschap.
We lopen door het Mensingebos, een 600 jaar oud landgoed en natuurgebied en eindigen vandaag bij de havezate Mensinge, aan de zuidkant van Roden.
dag 7
Wandelen van Roden naar de Onlanden (16,5 tot 19km)
We beginnen weer bij Roden. De eerste kilometers voeren ons door een mooi, landelijk bos, naar het plaatsje Leek. Hier stappen we even een klein stukje de provincie Groningen in en komen over het mooie oude landgoed “Nienoord”. Direct na het landgoed, inmiddels weer in Drenthe, komen we bij het Leekstermeer.
Het Leekstermeergebied vormt een laagte tussen de hoger gelegen Drentse zandgronden en de lage Groningse klei. Van oudsher is het een zeer nat moerassig gebied, dat vaak onder water stond. Na Roderwolde, met haar prachtige statige molen, wandelen we door de Onlanden. Het woord zegt het al, dit waren vroeger uitgestrekte moerasgebieden. Het is nu een prachtig natuurgebied van natte veengronden met een grote vogelrijkdom en fungeert tegelijkertijd als waterberging om de stad Groningen in natte tijden tegen het water te beschermen.
dag 8
Wandelen van de Onlanden naar de Drentse Aa (14km)
We vervolgen onze weg door het mooie wetland, de Onlanden, en komen daarna weer bij Eelde-Paterswolde op een zandrug. Hier lopen we over de landgoederen De Braak en Vennebroek, met prachtig aangelegde 19e eeuwse landschapstuinen. Daarna volgt het Friese Veen, een mooi natuurgebied dat in de 18e en 19e eeuw is ontstaan door het afgraven van veen.
Bij de Drentse Aa, welke hier het grensriviertje vormt met de provincie Groningen, pikt onze chauffeur ons op en brengt ons naar een treinstation in de buurt. Vanaf hier gaat iedereen weer een eigen weg. Einde van een heerlijke wandelweek over het Drenthepad.
Met ons minibusje, die we de hele week tot onze beschikking hebben, worden we naar het beginpunt van de eerste wandeling gebracht.
Aan het eind van de wandeling rijden we naar onze accommodatie, waar we de rest van de week verblijven.
Kom je niet met de trein, maar met de auto, dan regelen we het zo, dat je die na de wandeling weer bij station Hoogeveen kunt oppikken. Eventuele bagage kan met ons minibusje worden meegenomen, zodat deze niet onbeheerd in de auto op het station achterblijft, tijdens de wandeling.
De rest van de week kan de auto gewoon bij de accommodatie blijven staan.
Op de dag van vertrek maken we ’s ochtends nog een laatste wandeling. Na de wandeling wordt iedereen die met de trein is gekomen, weer naar een station gebracht.
Ben je met de auto, dan regelen we het zo, dat je die op de laatste dag al in de buurt van de laatste wandeling kunt parkeren.
1095 euro per persoon (zo goed als alles inclusief)
80 euro toeslag 1-persoonskamer (beperkt beschikbaar)
inbegrepen
alle vervoer per minibusje(s) vanaf dag 1 aankomst-station tot dag 8 vertrek-station, alle overnachtingen op 2-persoons kamers, alle maaltijden vanaf avondeten dag 1 t/m lunch(pakket) dag 8, Nederlandse reisleiding, kok/chauffeur, reispakket, STO-reisgarantie*
niet inbegrepen
eventuele consumpties op terrasjes onderweg, eventuele toegangsgelden musea onderweg, (alcoholische) drankjes bij de maaltijden, reis- en annuleringsverzekering, uitgaven van persoonlijke aard.
Eigen gezelschap?
Mocht je deze reis graag met een eigen gezelschap op een zelf gekozen datum willen boeken, informeer dan naar de mogelijkheden. De prijs zal afhangen van de afspraken die we van te voren maken en het aantal deelnemers die mee gaan.
*STO-reisgarantie
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kan de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (https://sto-garant.nl/downloads).