Engeland/Schotland: vogelreis Farne Islands, Bass Rock en Cheviot Hills
- groepsreis, 8 dagen
- vogelreis
- minimaal 5 en maximaal 7 deelnemers
- Reis1: za 1 juni 2024
- Reis2: kies eigen startdatum
Northumberland: Moors, Dales and Coast
Northumberland is Engelands meest noordelijk gelegen provincie en is zeer belangrijk voor heel veel zeevogels. Met bijna 100 km kustlijn oprijzend uit zee, en de vele rotsige eilandjes die voor de kust liggen, is het een ideaal gebied voor hen om te broeden. Het gebied herbergt dan ook grote broedkolonies van Papegaaiduikers, Jan van Genten, Noordse Stormvogels, Drieteenmeeuwen, Alken, Zeekoeten en Kuifaalscholvers.
Deze reis voert ons langs de kust van Northumberland waar we de grote groepen vogels, broedend tegen de kliffen, van heel dichtbij kunnen bekijken. We gaan voor een dag de grens over naar Schotland, om de Jan-van-gentenkolonie te zien op Bass Rock.
We trekken ook het binnenland in, naar de heide- en hoogveen velden van Cheviot hills om het Schotse sneeuwhoen te zoeken en bezoeken de kwelders van Lindisfarne, waar grote aantallen steltlopers hun voedsel bij elkaar zoeken.
De ruige kust van Noordoost-Engeland met zijn prachtige vergezichten en woeste binnenland, maakt deze reis, samen met de grote groepen broedende zeevogels, tot een onvergetelijke ervaring!
accommodaties en maaltijden
We overnachten in een gezellige cottage bij een boerderij op het Engelse platteland. De cottage ligt vlakbij de kust, met mooie uitzichten op Holy Island. De ruime cottage is van alle gemakken voorzien. Totaal beschikken we over 7 kamers. Er zijn op deze reis meer 1-pers. kamers mogelijk dan op de meeste andere vogelreizen van ons.
Alle maaltijden worden door onze kok/chauffeur ingekocht en bereid. Meehelpen mag natuurlijk. We eten gezamenlijk in de woonkamer. Met speciale dieetwensen wordt uiteraard rekening gehouden. Bij het ontbijt maak je elke dag je eigen lunchpakket.
De geplande boottochten bij de Farne Islands en Bass Rock in Schotland zijn deels afhankelijk van de weersomstandigheden. Tijdens de reis kunnen we de volgorde van de programmadagen aanpassen wanneer dat beter uitkomt voor het doen slagen van genoemde boottochten.
zwaarte van de reis
Deze reis is niet zwaar. Met ons minibusje bezoeken we de mooiste vogelplekken langs de kust waar we korte uitstapjes maken van hooguit een paar kilometer.
Wanneer we de Cheviot Hills bezoeken op zoek naar o.a. Schots Sneeuwhoen, Beflijster en Wulp op de Moors en de Waterspreeuw in de dalen, zullen we mogelijk een wat langere wandeling maken. Maar er bestaat altijd de mogelijkheid om voor een korter alternatief te kiezen.
We verzamelen in de loop van de middag in IJmuiden waar de boot naar Newcastle upon Tyne om 17.30 vertrekt. De exacte ontmoetingsplaats en tijdstip wordt in de deelnemersbrief beschreven die je ongeveer 2 weken voor vertrek ontvangt.
dag 2
Vroeg in de ochtend arriveren we in Newcastle. In een uurtje rijden we naar Kielder forests in het Northumberland National Park. Dit uitgestrekte bosgebied, rondom een groot meer, is het leefgebied van wel 9 soorten roofvogels. We kijken onder andere uit naar de havik en de visarend die hier sinds een aantal jaar met succes aan het broeden is.
dag 3
Vandaag maken we een boottocht rondom de Farne Islands, een groep eilanden, een paar kilometer buiten de kust van Northumberland. Deze 6 uur durende tocht is een onvergetelijke ervaring voor vogelliefhebbers. We varen vlak langs de kliffen, waarop duizenden zeevogels rusten en broeden en een kolonie grijze zeehonden op de rotsen ligt.
Op Staple island gaan we voor twee uur aan land. Spectaculair zijn de duizenden papegaaiduikers die we van dichtbij kunnen zien. We lopen langs broedkolonies van Noordse sterns, grote groepen kuifaalscholvers met hun jongen, alken, vele soorten meeuwen,waaronder de drieteenmeeuw, zeekoeten, en nog vele andere zeevogels. In de middag gaan we aan land bij het eiland Inner Farne.
Op dit eiland broeden wel vier soorten sterns, waaronder de hier zeldzame Dougalls stern.
dag 4
We trekken vandaag het binnenland in, op zoek naar de fameuze Red Grouse, oftewel het Schotse Sneeuwhoen.
In het noorden van het Northumberland national park, aan de grens met Schotland, liggen de Cheviot hills. Het is een wild, romantisch landschap van glooiende heuvels, kaal of juist begroeid met heide en hoogveen, afgewisseld met groene valleien, doorkruist met beekjes.
We zullen deze heuvels op verschillende plaatsen verkennen. In de weidse heide- en hoogveengebieden kunnen we onder andere de beflijster en het smelleken tegenkomen, terwijl we in de dalen en beken, de waterspreeuw, oeverloper en grote gele kwikstaart hopen te zien.
dag 5
Deze dag bezoeken we het Lindisfarne National Nature Reserve, een prachtige vogelplek, waar meer dan 300 vogelsoorten geteld zijn. Het bestaat uit een uitgestrekt kwelder, wadden en slikkengebied, dat door de getijden tweemaal per dag overstroomd wordt door de Noordzee. In het gebied ligt een eiland, Holey island, met één dorpje, een klooster en een kasteel. Het is alleen bij laag water te bereiken, omdat de weg ernaartoe ook tweemaal per dag overspoeld wordt.
In het voor-en najaar is het kale eiland een rustplek voor veel trekvogels. Het is het eerste stuk land om uit te rusten, na de oversteek vanuit Scandinavië of Noord-oost Europa, of een pleisterplaats voordat ze de zee oversteken. In deze periodes zijn er veel kleine vogels en zangvogels te zien.
Ook Smelleken, Slechtvalk en Velduil worden hier regelmatig gezien. Op de kwelders vind je talloze steltlopers, waaronder Rosse Grutto, Tureluur, Paarse en Bonte Strandloper, Steenloper, Bontbekplevier, Wulp en Scholekster.
dag 6
We gaan een dagje de grens over naar Schotland. Vlak voor de Schotse kust ligt The Bass Rock, een eiland dat steil uit zee oprijst en waar duizenden zeevogels broeden. We maken een boottocht rondom het eiland en zien behalve Papagaaiduikers, Eidereenden, Zeekoeten en Alken, ook de grootste Jan-van-Genten kolonie ter wereld. 140.000 Jan-van-Genten brengen hier hun jongen groot en zorgen er met hun uitwerpselen voor voor dat het eiland wit kleurt.
Op de terugweg stoppen we nog even bij St Abb´s head. De 90 meter hoge en steile kliffen van deze rots herbergen duizenden broedende zeevogels. Via een smalle weg, met adembenemende vergezichten, zie je van dichtbij talrijke zeevogels tegen de steile wand geplakt. Behalve Alken, Zeekoeten en Drieteenmeeuwen, vind je hier ook Noordse stormvogels. In het voor- en najaar zijn de kliffen een rustplek voor doortrekkers, dus kun je soms bijzondere waarnemingen doen.
dag 7
Onderweg naar de boot hebben we nog tijd om een paar mooie vogelplekken te bezoeken. Welke plek dat is, hangt af van wat de groep wil. We kunnen bijvoorbeeld op zoek gaan naar de kruisbek die voorkomt in de productiebossen in het gebied, of een bezoek brengen aan de bossen en duinen van Bamburgh om te genieten van zangvogels die op doortrek zijn.
En mochten de waterstanden ons goed gezind zijn en hebben we op de Farne Islands de daar zeldzame Dougalls stern gemist, dan behoort een boottochtje om Coquet Island ook zeker tot de mogelijkheden. Op dit eiland broed namelijk de grootste kolonie Dougalls sterns van het Verenigd Koninkrijk, succes verzekerd.
We zorgen in ieder geval dat we aan het eind van de middag weer de boot in Newcastle halen om terug te varen naar IJmuiden.
dag 8
´s Ochtends om 9.30 uur komen we weer aan in de haven van IJmuiden.
In Engeland verplaatsen we ons met een minibusjes. Soms is het busje al aanwezig in Engeland, soms gaat het minibusje mee vanuit Nederland.
Aan het begin van de reis zullen we verzamelen in IJmuiden, bij de terminal van de boot.

Vanaf de ferry naar Engeland zien we al de eerste interessante zeevogels. Een Jan van Gent vliegt voorbij.

Bootje op weg naar de Farne Islands. De rotsen op de voorgrond zitten vol zeekoeten met hun jongen

Op de Farne Islands.

Gebrilde Zeekoet op de Farne Islands. Foto: Anne van der Zijpp

Papegaaiduiker met nestmateriaal. Foto: Anne van der Zijpp

Papegaaiduikers op de Farne Islands. Foto: Peter Docters van Leeuwen

Papegaaiduiker op de Farne Islands. Foto: Peter Docters van Leeuwen

Papegaaiduikers broeden in holen. Wanneer ze met hun visjes bij het hol aankomen worden ze belaagd door allerlei meeuwen die op hun visjes uit zijn. Foto: Anne van der Zijpp

Papegaaiduiker in een kolonie van Grote Sterns op de Farne Islands. Foto: Peter Docters van Leeuwen

Papegaaiduiker met fotograaf op de Farne Islands.

Drieteenmeeuw met nestmateriaal op de Farne Islands. Foto: Peter Docters van Leeuwen.

Kuifaalscholver op de Farne Islands. Foto: Jan Koreneef

Broedende Eidereend op de Farne Islands. Foto: Peter Docters van Leeuwen

Kokmeeuw met jongen op de Farne Islands. Foto: Peter Docters van Leeuwen

Dougalls Stern op de Farne Islands. Foto: Jan Koreneef

Parende Dougalls Sterns op de Farne Islands. Foto: Jan Koreneef

Broedende Noordse Sterns vallen je geregeld aan, een hoofddeksel is daarom wel aan te raden. Foto: Anne van der Zijpp

Er is ook een grote grijze zeehonden kolonie op de Farne Islands.

De kliffenkust bij Abb’s Head. De witte vlekken op de rotsen is vogelpoep. Foto: Anne van der Zijpp

Een Noordse stormvogel vliegt langs de kliffen. Op de achtergrond Zeekoeten, die overal op de richeltjes broeden. Foto: Anne van der Zijpp

Vogelskijken bij St. Abb’s Head. Foto: Anne van der Zee

In het St. Abb’s Head natuurreservaat. Foto: Jan Koreneef

Slobeend op een binnenmeer bij St. Abb’s Head. Foto: Peter Docters van Leeuwen

Bass Rock, voor de kust van Schotland. Foto: Anne van der Zee

Bass Rock, iets dichterbij. De witte kleur wordt veroorzaakt door de dicht op elkaar broedende Jan van Genten en hun uitwerpselen. Foto: Anne van der Zijpp

Bass Rock, weer iets dichterbij.

Bass Rock, en nog iets dichterbij. Elk stipje is een Jan van Gent.

Jan van Genten, broederlijk naast elkaar.

Jan van Genten op Bass Rock. Foto: Peter Docters van Leeuwen

Zo lief gaat het er vaak niet aan toe. Twee Jan van Genten vechten om de schaarse plaats, soms met desastreuze gevolgen. Foto: Jan Koreneef

Nog een strijd die slecht af liep.
De een is met zijn snavel, een gevaarlijk wapen, vast komen te zitten in de vleugel van de ander.
Onze schipper heeft ze van elkaar los gemaakt, anders zouden ongetwijfeld beiden het loodje hebben gelegd.

Straatbeeld in North Berwick

Cheviot Hills, riviertjes en beken.

De scholekster normaal voorkomende gast in rotsige beken in de Cheviot Hills, Foto: Peter Docters van Leeuwen

Grote Zaagbek met pullen langs de rivier de Tweed, grensrivier tussen Schotland en Engeland.

De Rode Patrijs laat zich makkelijk zien aan de voet van de Cheviot Hills. Foto: Anne van der Zijpp

Mooie beek in de Cheviot Hills.

Oeverloper in de Cheviot Hills. Foto: Jan Koreneef

Waterspreeuw in de Cheviot Hills. Foto: Jan Koreneef

Paartje Grote Gele Kwik in de Cheviot Hills. Foto: Peter Docters van Leeuwen

Grote Gele Kwik in de Cheviot Hills. Foto: Anne van der Zijpp

Vogelen in de Cheviot Hills, maar dan wat hoger op.

Beflijster in de Cheviot Hills. Foto: Jaap Koreneef

Op zoek naar het Schotse Sneeuwhoen in de Cheviot Hills.

Gevonden, Schots Sneeuwhoen in de Cheviot Hills

En nog een Schots Sneeuwhoen in de Cheviot Hills. Foto: Peter Docters van Leeuwen

Sneeuwhoen in de Cheviot Hills. Foto: Peter Docters van Leeuwen

Nog een leuke soort in de Cheviot Hills, de Barmsijs. Foto: Peter Docters van Leeuwen

Paapje in de Cheviot Hills. Foto: Jan Koreneef

En de Rouwkwikstaart is overal een veel voorkomende soort. Foto: Anne van der Zijpp
1695 euro per persoon (zo goed als alles inclusief, ook de heen- en terugreis per nachtboot)
135 euro toeslag 1-persoonskamer
Inbegrepen
Heen- en terugreis vanaf IJmuiden, ferry overtocht IJmuiden – Newcastle v.v. inclusief 4-pers. hutten, alle vervoer ter plekke per minibus, alle overnachtingen, alle maaltijden vanaf lunch(pakket) dag 2 t/m lunch(pakket) dag 7, lokale boottochten en toegangsgelden Farne Islands, boottocht rond Bass Rock, boottochtje om Coquet Island mits dit binnen het programma past, Nederlandse reisleiding, diensten kok/chauffeur, reispakket, STO-reisgarantie*.
Niet inbegrepen
Eventuele maaltijden op de boot tijdens de heen- en terugreis, toegangsgelden voor musea/informatie-centra niet in programma genoemd, reis- en annuleringsverzekering, (alcoholische) dranken bij de maaltijden, uitgaven van persoonlijke aard.
*STO-reisgarantie
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze
garantieregeling vinden op de website van STO Garant (https://sto-garant.nl/downloads).
Mocht een reis al vol zijn en wil je op de wachtlijst of alvast een vrijblijvende optie op een toekomstige vertrekdatum, vul het boekingsformulier dan ook in en vermeld je wens in het opmerkingenveld.