Reisverslag 2021: Polen – Oderdelta en Duitsland – Havelland week 42
Auteur: Henk de Lange (Reisleider) (18 okt. 2021 t/m 23 okt. 2021)
Reis: Vogelreis Duitsland/Polen: Grote trap, Zeearenden en Kraanvogels; groepsreis, 6 dagen
Alle foto’s zijn van Henk de Lange tenzij anders vermeld!
Maandag 18 oktober
Maandagochtend rond 10 uur pik ik de deelnemers op bij de opstapplaats in Deventer. We vertrekken op tijd nadat iedereen kort kennis met elkaar heeft gemaakt. Iedereen heeft er enorm veel zin in! We rijden zo’n 750 km en stoppen onderweg twee keer voor een kleine pauze en om even de benen te strekken. De reis gaat voorspoedig en bij de 2e stop kunnen we vanaf de parkeerplaats al een mooie groep Kraanvogels(ca. 180) bewonderen op aangrenzend land. Als we daarna weer doorrijden zweeft er nog de enige Visarend van deze week over ons heen, nog in Duitsland. En precies als we de grens met Polen overgaan begint het te regenen, gelukkig houdt het 10 minuten later wel weer op.
Bij onze accommodatie aangekomen brengen we onze bagage naar de kamers. Inmiddels wordt het al donker en om half acht kunnen we aanschuiven voor een heerlijke warme Poolse maaltijd. De locatie waar we zitten ligt prachtig gelegen midden in de bossen waar ook o.a. ook Edelherten, Everzwijnen en Bevers voorkomen. Er staan een paar huizen aan elkaar geschakeld en een heel groot huis waar wij in verblijven. Er wonen in ieder geval 2 of 3 gezinnen bij elkaar volgens mij waarvan de vrouwen zich vooral bezig houden met het bedienen van de gasten die deze accommodatie aan doen.
Dinsdag 19 oktober
Zelf ben ik al vroeg wakker en ik loop voor het ontbijt nog even naar een open plek aan de rand van het bos waar ik met mijn vrouw deze zomer een paar Bevers had gezien, maar helaas ze laten zich niet meer zien. Had ze graag aan de deelnemers willen laten zien natuurlijk :-). Ik hoor alleen het speenvarken geluid van een Waterral uit de rietkragen.
Met de schipper hebben we afgesproken dat we mee gaan met zijn bootjes de Oder op voor de spectaculaire tocht om de Zeearenden van dichtbij te bewonderen. De spanning zit er goed in want dit moet wel één van de hoogtepunten worden van deze reis, dus de verwachtingen zijn hooggespannen. Het weer is droog, wel licht bewolkt en het zonnetje komt er telkens net niet doorheen, de wind is niet harder dan windkracht 3, dus redelijk rustig op het water.
We verdelen de groep over twee bootjes, vijf gaan er bij de Schipper Janusz (baas) in en vier bij zijn compagnon. We beleven die ochtend een schitterende spectaculaire rondvaart langs de randen van de Oderdelta vanaf Stepnica (haven). Zo af en toe laat Janusz even een vis in het water vallen voor als er Zeearenden in de buurt komen van onze bootjes. Een aantal keren komen ze die dan ophalen, maar evenzoveel keren doen ze het niet en vliegen verder en gaan verderop in een boom zitten.
De vissen zijn over het algemeen te groot voor de vele meeuwen die achter de bootjes aanvliegen. Hier komen dan weer de Zeearenden op af om mogelijk visafval te scoren die de vele vissers ook overboord gooien omdat ze er niets mee kunnen.
Het komt regelmatig voor dat ze een vis uit het water pakken en dat levert spectaculaire foto’s en of filmpjes op. Maar ook gewoon om er naar te kijken is het prachtig, de kippenvel momenten lossen elkaar regelmatig af tijdens deze drie uur durende boottocht. Het is wel fris maar dat mag de pret niet drukken!
Achter de boot vliegen vooral Zilvermeeuwen en Kokmeeuwen en in mindere mate Stormeeuwen en soms een enkele Grote of Kleine Mantelmeeuw, Pontische Meeuw of Geelpootmeeuw. Op het water komen we o.a. verder nog Aalscholvers, Futen en Brilduikers tegen.
Iedereen is onder de indruk als we weer in de haven zijn uitgestapt. We nemen afscheid van de schippers en rijden 13 km verder naar een beschermd natuurgebied Czarnocin om daar eerst even rustig een broodje en koffie tot ons te nemen.
Na de koffie gaan we hier een wandeling maken van ca. 6,5 km door dit wat ruiger kustgebied dat begraasd wordt door grote grazers als Konik paarden en Schotse Hooglanders.
Het is een rondje lopen, drie van ons gaan links om en zes rechtsom. Onderweg zien we wat kleinere vogeltjes o.a. Geelgors, Vink, Keep, Boomkruiper, Roodborsttapuit, Paapje, Zwarte Roodstaart en Zanglijster. Als we achterin zijn en elkaar weer tegenkomen wisselen we even de soorten uit die we gezien hebben en gaan we verder. In onze groep zien we vervolgens een leuke groep Taigarietganzen tussen de vele Grauwe ganzen en Kolganzen zitten.
Ook vliegt er af en toe een groepje Raven over ons heen. We lopen verder en de groep spreidt zich een beetje, twee van de deelnemers lopen iets verder voorop. Zij zien tot hun grote vreugde een Otter een grasperceel oversteken naar een rietkraag verderop, als wij daar aankomen is de vogel(Otter) al gevlogen helaas. Maar zo zie je maar er kan van alles op je pad komen tijdens zo’n wandeling. Een eenzame Kraanvogel schroeft zich langzaam omhoog en verdwijnt uit zicht aan het eind van de wandeling.
Drie uur later zijn we weer bij ons busje en spreken we de andere drie mannen weer. Zij waren er al eerder en waren even rond de bosjes bij de ingang van het park gaan lopen en hebben daar meerdere Kepen en een mooie Middelste Bonte Specht gezien. Een Vos loopt verderop in het grasland en laat zich mooi bekijken. Tijdens de hele wandeling hebben we overigens nog wel meerdere Zeearenden gezien. Het groepje van drie had achterin het gebied, net waar we elkaar voorbij waren gelopen, nog wat foto’s gemaakt van een Arend ver weg op een hooibaal. Veel wit in de vleugels en een vrij fors formaat gaf het gevoel dat het wel eens iets anders dan een Zeearend kon zijn. We kijken het op de accommodatie straks even na als we de beelden even iets beter kunnen zien. De App “Obsidentify” zegt op dit moment zelfs Keizerarend voor een hoog percentage, dus wel spannend om dat straks beter te bekijken.
We rijden terug naar de accommodatie met al onze indrukken en zien onderweg nog prachtig een Klapekster bidden langs de weg. Ook de eerste Rode Wouw zien we vliegen. Op de TomTom tik ik de locatie in en dat blijkt een andere route te worden dan de heenweg. Hij stuurt ons een bospad op en het worden een paar avontuurlijke kilometers. Af en toe moet ik even gas geven om niet vast te komen staan op een modder pad. We hopen nog wel dat ons Everzwijnen of Edelherten voor de auto langs lopen, maar helaas gebeurt dat niet. Het is een spannend stukje door het bos terwijl het langzaam donker wordt.
We hebben genoten van deze dag vol met indrukken die we nog even op ons moeten laten inwerken. Na bestudering van de foto’s denken we toch dat het om een Zeearend gaat. Nog even voor de zekerheid aan iemand anders (goede vogelaar/twitcher) voorgelegd en die geeft ook aan dat het in dit geval om een 2e winter vogel gaat. De fotografen onder ons zijn echt blij met de gemaakte foto’s van vandaag. De deelnemers die de Otter hebben gezien trakteren om die reden op een wijntje, nou die gaat er wel in na zo’n prachtige dag! Gedurende de hele dag door was er ook nog sterke trek van Kolganzen, soms groepen tot een paar honderd exemplaren in lange v-formaties en/of slierten trokken over ons heen. Zelfs later op de avond in het donker als ik even een kort rondje loop hopend om een uil te horen, hoor en zie ik ze nog steeds laag overvliegen bij de accommodatie. Op weg naar Nederland? Noemenswaardig is nog even dat we bij het avondeten een soort van deegballen kregen, typisch Pools, apart maar wel lekker 🙂
Woensdag 20 oktober
Vandaag rijden we naar onze tweede accommodatie in Duitsland in het gebied: Havelland, waar de Grote Trappen verblijven. Onderweg doen we daarbij een paar leuke stopplekken aan met als afsluiter vandaag de aankomst bekijken van de slaaptrek van de vele duizenden Kraanvogels. Hier hebben ze er gisteren nog ca. 80.000 geteld, dus ja ook daar kijkt iedereen naar uit!
De route is zo’n 270 kilometer en duurt zonder onderbreking 3,5 uur, maar wij doen er de hele dag over. We vertrekken om 9 uur vanuit de accommodatie in Polen, die middenin een prachtig bos ligt. We hebben onderweg pech want bij Stettin belanden we in een file door een ongeval en verliezen hierdoor 45 minuten.
Na 80 kilometer bereiken we onze eerste stopplek net over de grens Polen/Duitsland. Aan de Duitse kant van de Oder staat een mooie Kijktoren: “Nationalpark-Aussichtsturm Mescherin”. Als we op de toren staan hebben we uitzicht over een stuk wetland en over de rivier de Oder. Een Zeearend komt al mooi cirkelend over ons heen vliegen, ook een Sperwer vliegt voorbij. Op de plasjes zit momenteel niet zoveel, een paar Krakeenden en een paar Grote Zilverreigers laten zich zien en in de verte vliegt een Raaf voorbij en zit een Buizerd in de boom. Er is nog wel wat trek van groepjes vogeltjes zichtbaar, Vinken en Kepen vliegen gemengd voorbij en een leuk groepje Kramsvogels vliegt vlak voor onze neus langs. Als we terug naar beneden lopen zien de bovenste deelnemers zelfs nog één IJsvogel langs de Oder schieten.
Onderweg naar de stopplek stoppen we nog een keer langs de weg omdat daar al honderden Kraanvogels prachtig te zien zijn op de velden. Daarnaast worden we ook nog even getrakteerd op een jagende Slechtvalk die de aanwezige ganzen even de lucht in joeg.
Een uurtje later (65 km) komen we aan bij onze tweede stopplaats: “Fischteiche Blumberger Mühle”, een gebied met visvijvers, nu in het beheer van NABU (Duitse Vogelbescherming). Hier nemen we rustig de tijd om rond te kijken en ondertussen onze broodjes op te eten. Op de diverse plassen zit van alles. Op de eerste plas zitten o.a. Dodaars, Slobeenden en Pijlstaarten. In de verte zien we al weer een Zeearend vliegen boven de bossen.
Op de achterste twee plassen zit ook erg veel. Het lange wandelpad over een dijk loopt midden door de visplassen heen. Aan de ene kant zitten o.a. veel wintertalingen en Grote Zilverreigers. Op een verhoogd bultje in het water zit mooi een Zeearend op de uitkijk, de vogels blijven er rustig onder. Aan de andere kant van de dijk zien we een aantal vrouwtjes Grote Zaagbekken, leuk onze eerste zaagbekken weer dit winterseizoen. Een van de deelnemers ziet hier ook nog een IJsvogel in een flits.
We rijden nu rechtstreeks door naar Linum 125 km ca 1:30 uur rijden. De hele dag is het droog en net de laatste 10 minuten vlak voordat we bij Linum aankomen begint het zacht te regenen. Wij kiezen de plek langs de weg om op de Kraanvogels te wachten, zodat we nog even droog kunnen blijven zitten. Het begint inmiddels ook langzaam donkerder te worden, en in de eerste regen komen er al groepjes over vliegen, prachtig gezicht, soms ook nog wel verder van ons vandaan. Maar op het hoogtepunt zie je ze vanuit de verte al komen aanvliegen langs de horizon, de hele lucht zit vol met Kraanvogels, prachtig gezicht! En als ze dan over komen is het getrompetter niet van de lucht, wat een beleving is dit. Het geluid van de vogels en de hoeveelheid levert ook vandaag weer bij menigeen kippenvel op denk ik.
Na dit spektakel rijden we nog een half uur verder naar onze accommodatie. Hier sluit Rikus, de eigenaar van Agro Natura zich bij ons aan, samen met zijn vrouw en een vriendin van hen, die ons de komende dagen ook zullen volgen. Rikus neemt de rol van kok op zich de komende drie avonden. De accommodatie is een heel erg groot huis met lange tuin. Het huis is ingericht met erg veel kunst, je kunt wel zien dat de eigenaren ware kunstliefhebber zijn, ze hebben daar veel werk van gemaakt om er een smaakvolle inrichting van te maken. Praktisch gezien zou het nog wel iets beter kunnen, voor een grote groep koken is volgens Rikus nog wel een uitdaging, eentje die hem wonderwel goed afging kan ik zeggen!
Donderdag 21 oktober
Vandaag hopen we de Grote Trappen te gaan zien. We hebben eerst een afspraak bij het informatiecentrum van de Grote Trappen, waar we uitleg krijgen over het project van de bescherming van de Grote Trappen in Duitsland. Ze waren tot een dieptepunt gezakt van nog amper een tiental exemplaren in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Eerst werden alleen de eieren gered en uitgebroed in een broedmachine en de jongen weer uitgezet in de “onveilige omgeving”. Maar vanaf de jaren ’80 werd er ook steeds meer aan landbeheer gedaan. Dit om ook de habitat terug te krijgen die door de schaalvergrotingen en intensieve landbouw binnen enkele decennia om zeep waren geholpen. In 1939 werden er in het gebied Brandenburg zelfs nog 3.400 exemplaren geteld, zo snel liepen de aantallen dus terug.
Anna van het bezoekerscentrum geeft ons een hartstochtelijke uitleg over de Grote Trappen, hun leefwijze en bescherming. Je ziet dat ze dit met hart en ziel beleeft en dit al vele jaren met veel plezier doet. Na de uitleg neemt ze ons mee naar één van de twee kijktorens in het gebied waar de Grote Trappen veel verblijven in het najaar en de winter. Zowel de vrouwtjes en de Mannetjes verzamelen zich in aparte groepjes. Al snel spot ze de eerste Grote Trappen, totaal zien we er niet meer dan 20 vanochtend, en ook nog wel redelijk ver weg. Wat je hier ook veel ziet, zijn grotere groepen reeën. Ook een Ruigpootbuizerd jaagt achterin het gebied. Mooi dat de Grote Trappen al gezien zijn door de deelnemers.
Een spelbreker deze ochtend is de harde wind, dat maakt dat de Grote Trappen zich meer drukken in het gras, dus moeilijker te zien zijn. Ze lopen steeds een eindje en gaan dan weer zitten eten. Op een gegeven moment vliegen er een groot aantal op en strijken verder weg weer neer. Achteraf is op een van de foto’s van een deelnemer te zien dat er minstens één gezenderd vrouwtje bij zit, leuk!
We besluiten om richting Linum te rijden en daar te kijken op de landerijen of we iets dichter bij de Kraanvogels kunnen komen zonder ze te verstoren uiteraard. Dat lukt en op meerdere plekken kunnen er mooie foto’s gemaakt worden. Het weer is ondertussen ook wat minder geworden, zo af en toe worden we door een stevige regenbui overvallen. Dit moment grijpen we aan om even langs een bakker/konditorei te gaan om onszelf even te trakteren op een of meerdere lekkere stukken taart met koffie of thee, en dat gaat er goed in. Daarna klaart het iets op en hebben we beter licht om toch nog een keer langs de kijkhutten te gaan van de Grote Trappen.
We rijden eerst naar kijkhut 2, van daaruit kunnen we al veel Trappen zien, een paar groepen lopen er met in totaal tegen de 60, allemaal hennen die hier lopen dat zei Anna van het bezoekerscentrum vanmorgen. De mannetjes houden zich ergens anders op en zijn erg moeilijk te vinden. Maar het maakt het er niet minder mooi om. Ze lijken vanuit hut 2 dichter in de buurt van hut 1 te lopen, ze lopen in het land tussen de hutten in. Een Rode Wouw vliegt mooi bij ons in de buurt en een paar deelnemers rennen om de bosjes om een mooie foto te schieten.
We besluiten om nog even naar hut 1 te gaan om te kijken of we ze daar dichter bij nog kunnen zien. Onderweg langs het zandpad vanaf hut 2 vliegt nog fraai een Ruigpootbuizerd. Vanaf hut 1 zijn ze toch minder goed te zien dan we dachten. Ze lopen nu meer aan het begin van dit pad naar hut 1. We hebben genoeg trappen gezien voor vandaag en met deze mooie soort sluiten we deze prachtige vogeldag af.
Vrijdag 22 oktober
Vandaag gaan we een rondrit maken richting “Gülper See” en “Havelberg”. Onderweg komen we nog langs een andere kijktoren en hopen we ook nog Kraanvogels te kunnen zien op de akkers. Wat echter niet meewerkt is het weer, het is echt onstuimig en waait hard windkracht 5 met uitschieters en regen is mogelijk vandaag. We besluiten eerst om rechtstreeks naar de “Gülper See” te rijden zodat we daar nog een korte wandeling kunnen maken zolang we het nog droog houden. Vanaf daar kijken we dan telkens wat we dan doen en hoe het weer is.
Bij de “Gülper See” aangekomen lopen we naar een mooie vogelkijkhut die ruim van opzet is. We hebben nu geluk dat de harde wind van achteren komt zodat we alle luiken aan de voorkant open kunnen doen zonder eruit te waaien. Het eerste wat we zien zijn Boerenzwaluwen. Dat die hier nog rondvliegen had niemand verwacht. Wat een verrassing, zeker meer dan 10 zijn het, en even verder zitten er nog een aantal in de bomen. Op het water zit van alles, veel mooie Pijlstaarten een mooie groep Brilduikers, Smienten, Wintertalingen, Kuifeenden, Tafeleenden, Krakeenden, Kolganzen, Grauwe Ganzen en Toendrarietganzen.
En de mooiste groep van allemaal was wel de gemengde groep van Grote Zaagbekken die op een manier aan het jagen waren zoals we dat kennen van Aalscholvers, wat is dat mooi om te zien, tussen de 20 en 30 zijn het er zeker. Ze zitten wel aardig ver weg, maar met telescoop goed te bekijken. Als ik zie dat ze prachtig zitten vlak voor een grote groep Grote zilverreigers vraag ik even één van de deelnemers die aan het praten is of die er wellicht even een mooie foto van kan maken. Hij heeft een 800 mm lens op zijn camera, ikzelf had de camera nog in de auto liggen, dus dat moet lukken. Net wanneer hij daar een foto van neemt gaat de hele groep op de vleugels en vliegt vlak voor de hut langs, ja toen baalde ik wel even dat ik toch niet even was teruggelopen, maar goed de deelnemer heeft hem nu wel mooi kunnen maken gelukkig.
Helemaal achteraan het meer vliegen voortdurend Zeearenden in de bomen, 3 stuks in totaal en op de achtergrond zie je soms groepen Kraanvogels voorbij komen. De groep wandelt een stukje door het bos en langs de rand van het bos naar een andere kijkhut, ik rij ondertussen de auto via de weg naar de plek van de volgende kijkhut. Er staat een Duitser te kijken en hij zegt dat hij net een Klapekster heeft zien bidden. Als de groep ook aankomt, niet veel later, zien we hem allemaal weer opnieuw een paar keer bidden, prachtig gezicht.
De groep heeft onderweg ook nog een Goudhaantje en een Glanskop gezien en of gehoord. De lucht wordt al wat donkerder en we besluiten om verder te rijden, nu naar de andere kijkhut die we anders op de route hierheen zouden doen. Onderweg daarnaar toe zien we nog een mooie Klapekster van een hek af schieten vlak langs het pad waar we op reden. Soort tegelpad met 2 tegelstroken door de landerijen. En nog geen 50 meter verder vliegt ons nog eens een fraaie Smelleken voor de auto langs. Bij de hut aangekomen lopen we er heen en zien we de vraatsporen en glijbanen van Bevers of Beverratten die er ook zitten. De hut wordt erg druk gebruikt, door vogels dan, je kunt haast nergens zitten, het zit onder de vogelpoep. Vanuit de hut kunnen we weer een Zeearend zien zitten en veel ganzen en wat eenden. Helaas zaten er 10 minuten geleden ook nog heel veel Kraanvogels maar die waren vertrokken toen een boer daar net in de buurt het land op ging met zijn tractor. Vlak bij de auto komt nog eens een andere Zeearend over op de hielen gezeten door een paar raven. In de bosjes zitten nog een paar Geelgorzen.
De wind is ook erg toegenomen en we besluiten om nog even een stukje door te rijden naar een bruggetje in de buurt waar ik verleden week een stuk of 6 Beverratten zag zitten. Helaas door het ruwe weer zitten ze er niet, het enige nieuwe wat we hier zien zijn een paar Brandganzen tussen de Grauwe Ganzen. Het begint nu echt harder te regenen en te waaien en we besluiten om nog maar een bakker/konditorei op te zoeken en dat doen we richting Rathenow. In deze plaats aangekomen was het even zoeken voordat we ergens een plek hadden met genoeg stoelen en waar we welkom waren. De eerste 3 bakkers hadden te weinig stoelen en de laatste van de drie verwijst ons naar het station, een stukje verder. Echter dat stukje is toch bijna 1,5 km, dus we nemen de auto maar even mee. Hier is inderdaad genoeg plaats bij de bakker om te zitten en we genieten er van een lekker taartje en drankje. We spotten totaal 4 bakkertjes, allemaal van “Thonke” dat valt ons wel op!. Daarna besluiten we om het voor vandaag gezien te houden omdat het weer gewoon slecht is geworden. Ondanks het mindere weer hebben we toch weer een leuke dag gehad met mooie waarnemingen. In de Accommodatie aangekomen worden we vervolgens door Rikus verwend met een heerlijke maaltijd.
Zaterdag 23 oktober
Vandaag staat de terugreis op het programma, een dikke 500 kilometer tot Deventer in twee delen. Maar voordat we daar heen gaan hebben we nog een leuke plek om even langs te gaan en dat zijn de visplassen van Reckahn dat ligt een paar kilometer van de snelweg die we straks moeten hebben vlak bij Brandenburg an der Havel.
Het weer is weer opgeklaard en het zonnetje schijnt zelfs weer. Vlak voor we vertrekken komen er 2 Rode Wouwen laag over de accommodatie, helaas zijn de camera’s nog opgeborgen. Op de plas waar we uitstappen zit nu slechts een groep Kieviten. Ik leg de groep uit waar ze langs moeten lopen en rijdt zelf om de plassen heen naar de andere kant waar ik de groep dan weer oppik. Bij een plas aan de overkant zitten nog een aantal eendensoorten, maar het is lastig kijken omdat je recht tegen de zon in moet kijken hier. Hier horen we ook het gekek van een Havik, die zich echter niet laat zien!
De groep gaat het andere pad in wat ik had aangewezen en dat midden tussen een paar plassen doorloopt. Samen met Rikus zie ik bij de auto nog een groepje Veldleeuweriken overvliegen met hun kenmerkende roepje. Ook Kolganzen vliegen hier over. We hadden gehoopt op een aantal steltlopers, maar helaas alleen maar de Kievit van de plevierachtigen. Aan de andere kant van het pad wacht ik de groep op. Ik loop hier wat rond de auto en zie een luguber beeld, een paar vleugels van Raven hangen er aan een boom, waarom is dit? Ook een boom met een paar mooie grote echte tonderzwammen, waar je met een beetje fantasie nog een gezicht in ziet :-). De groep heeft nog een paartje Dodaars gezien en een vrouwtje Rietgors en enkele Mezen. Als er al een paar deelnemers bij de auto staan, komt er nog mooi even een roepende Groene Specht ons bekijken. De specht gaat even in de boom voor ons zitten om er vervolgens weer vandoor te gaan met een hoop herrie. En met deze laatste nieuwe soort voor deze week sluiten we het vogelen op een mooie manier af.
We gaan op weg naar Deventer en stoppen onderweg nog één keertje voor een pauze. Rond half vijf kan ik de groep als geheel weer veilig en wel afzetten bij het station. We nemen snel afscheid omdat enkelen van de groep nog een trein moeten halen.
Ik denk dat we een mooie reis gehad hebben deze week, veel mooie momenten meegemaakt die evenzovele indrukken hebben achtergelaten. Gezien de reacties die ik vanuit vanuit de groep verneem heeft iedereen genoten van deze ontspannende maar intensieve week. Het totaal aantal van verschillende vogels wat we gezien hebben is gekomen op 87, een mooi aantal voor deze tijd van het jaar.
Wilt u ook wel eens zo’n mooie reis mee beleven, kijk dan bij Agro Natura voor informatie en opgave, Website: https://agronatura.nl/duitsland-polen-grote-trap-zee-arenden-en-kraanvogels
Lees hier dit reisverslag op de eigen website van Henk de Lange.