Reisverslag 2022: Polen – Oderdelta en Slonsk week 17
Auteur: Henk de Lange (Reisleider) (25 apr. 2022 t/m 30 apr. 2022)
Reis: Vogelreis Polen: Oderdelta en Slonsk, Zeearenden; groepsreis, 6 dagen
Alle foto’s zijn van Henk de Lange tenzij anders vermeld!
Maandag 25 april
Dinsdag 26 april
Om 6 uur gaat de wekker af en om half zeven zitten we al aan het ontbijt en zorgen we er tevens voor dat we onze lunchpakketjes klaarmaken voor deze dag. Het is hier allemaal prettig geregeld en er is voldoende keuze. De thermosflesjes leveren we in en naar keuze krijgen we heet water of koffie mee. Ook flesjes water zijn er beschikbaar want het water wordt hier zelf opgepompt en is niet echt geschikt om te drinken.
We rijden eerst een stuk dwars door het bos langs een paar open plekken, en daar zien we een aantal Grote Lijsters in het gras hippen achter tegen de bosrand. Ook een van de Kraanvogels die hier in de buurt broeden is daar aan het foerageren. Waar je hier in Polen ook loopt waar we verblijven je hoort vrijwel altijd het geluid van de Kraanvogels wat zo mooi is!
Rond 7:45 komen we aan bij het haventje en worden we verwelkomd door schipper Janusz en zijn compaan. Bij het uitstappen van de bus wordt meteen al een Europese Kanarie opgemerkt die een tijdje in de boom zit te zingen. Het weer is goed, zonnig weer en windkracht 2, wel fris, ideaal voor zo’n tochtje over de Oder. Het water is als een spiegel het eerste rustige stuk. Verdeeld over 2 bootjes varen we achter elkaar aan. Janusz de hoofdschipper heeft wat brood en wat vis meegenomen om af en toe in het water te gooien. Hierdoor heb je continu allerlei meeuwen achter de boot aan, die dan vervolgens weer de aandacht trekken van de Zeearenden die in de bomen zitten langs de Oder.
Aan meeuwen bij de boot hebben we Kokmeeuw, Stormmeeuw, Zilvermeeuw, Geelpootmeeuw, Pontische Meeuw en Grote en Kleine Mantelmeeuw. Al vrij snel komt de eerste Zeearend op de boot af en meteen begint het spektakel al. Hij maakt een mooie vlucht naar beneden met de poten vooruit en pakt de eerste vis uit het water en verdwijnt ermee naar een boom langs de Oder om op te eten. Zo dat was weer even genieten zeg!
Slow Motion beelden van twee Zeearenden die een vis uit het water pakken!
We varen een dode arm in, en daar zie je al weer een paar Zeearenden zitten in de bomen, deze komen echter niet op de boot af en hebben er nog geen trek in. We horen en zien hier wel Snorren, Rietzangers, Rietgorzen en onze eerste Grote Karekiet horen we krassen. Ook zien we hier de eerste Hop achter ons langsvliegen langs de rand van het water vanaf de volgboot. Terug op de Oder speuren we de kant ook af op mogelijk een IJsvogel of misschien wel steltlopers, maar er loopt niets langs de randen.
Wat een paar van ons wel zien vanaf de volgboot is een Otter die een paar keer met zijn kopje even boven water komt net als een zeehond en daarna niet meer gezien wordt, nog net een bewijsplaatje kunnen maken ?. Op de andere boot nemen ze een Zwarte Stern waar.
Verder varend zien we de eerste mooie groep Dwergmeeuwen langs en boven de rietkragen mooie duikelingen maken, prachtig te zien met die donkere ondervleugels, deze soort komt niet bij de boot in de buurt. Tijdens de meer dan drie uur durende boottocht zien we nog een paar keer prachtig de Zeearend zijn duikelingen maken om een vis te pakken, ook een paar keer bakkeleiende Zeearenden of visoverdracht zien we, wat een ervaring voor iedereen. We zien ook meerdere malen groepen Dwergmeeuwen een beetje net als sterntjes duiken, zelfs midden op de Oder.
We varen ook langs een hele grote Aalscholver kolonie met vele duizenden nesten op de al wit uitgeslagen bomen van de jarenlange bombardement van uitwerpselen van de Aalscholvers. Ook zit er doodgemoedelijk een Zeearend tussen in de boom, daar kijken ze al niet meer van op. Langs de kant zwemmen nog een paartje Bergeend en wat Brilduikers.
Natuurgebied Czarnocin
Na deze bijzondere ervaring voor iedereen, waarvan we behoorlijk onder de indruk zijn danken we de schipper en zijn compagnon en rijden we naar het natuurgebied Czarnocin 13 km verderop langs de delta. Daar aangekomen is het tijd voor onze koffie/thee met broodjes voordat we de wandeling van 6,5 km gaan doen. Tijdens de lunch laten o.a. de eerste Grauwe Gors, Geelgors, Zanglijster en Zwartkop zich telkens horen en of zien.
We wandelen het gebied in en zien ons eerste Wilde Zwijn er al vandoor gaan, even verderop een tweede aan de andere kant, maar voor een foto gaat het te snel en zitten ze te veel tussen de begroeiing. Het gebied is erg nat, veel plassen, heel wat anders dan in het najaar dan is alles droog. Op de Plasjes zien we veel Kemphanen, horen we tikkende Watersnippen en een opvliegend Witgatje en zien sommigen een Kleine Plevier. Ook horen we hier onze enige Wulp. Op het verste punt achterin gaan we rustig lekker van de pauze genieten. Terug lopen we over de dijk en horen en zien we Rietzangers, Rietgorzen, Roodborsttapuiten en een Paapje en Blauwborst. Ook twee keer een Grote Karekiet, waarvan we er eentje mooi kunnen zien.
We lopen op ons gemak, en sommigen zijn vooruit gaan lopen, die wachten bij de bus. Ze zorgen ervoor dat er voor de derde keer een Wild Zwijn vandoor gaat, deze keer door het open veld tussen de Schotse Hooglanders door die ook kijken wat doet die hier? Naast de dijk ligt ook een babyhaasje, hij beweegt geen millimeter en het lijkt ons dat die dood is of hij speelt het ontzettend goed, maar we raken hem niet aan. Hij ziet er op zich gaaf uit, maar reageert nergens op. Een Zeearend zien we nog omhoog schroeven ter hoogte van de Oder.
Een paar honderd meter voordat wij als laatsten bij de bus aankomen zien we in het gras een fraaie Ringslang kronkelen, leuke ontmoeting! Bij de bus aangekomen horen we een Draaihals roepen, hij verplaatst zich helaas verderop. Een van de deelnemers heeft nog een IJsvogel gezien terwijl ze aan het wachten waren. Het is een prachtige wandeling maar iedereen moet even iets bijkomen van alle indrukken van vandaag en rustig rijden we terug naar onze accommodatie waar we rond 19:00 uur aan het avondeten kunnen aanschuiven. Onderweg nog een Rode Wouw. In het bos 100 meter vanaf onze locatie vliegen twee Groene Spechten één voor één langs en alsof dat nog niet genoeg is ook nog eens een Zwarte Specht.
Na het eten lopen we met een klein groepje nog even naar de open plek waar ook een paar plasjes liggen. Daar is er grote kans op een Bever, die tegen de schemering tevoorschijn komt. Onderweg daarnaartoe door het bos zien we o.a. nog een Kleine Bonte Specht en een Glanskop in de bomen. Nadat we al twee keer langs de plasjes hebben gelopen en het al gaat schemeren vertel ik net tegen een van de deelnemers dat hier ook wel Waterrallen roepen tegen de schemering. En net op dat moment zie ik een Bever zwemmen midden op het plasje, Een paar deelnemers zien hem nog net voordat die onderschiet met een grote plons waarbij die dan met zijn staart hard op het water klapt bij onraad. Een paar minuten later zien we hem nog even tussen het riet waar die vervolgens verdwijnt onder water met een hoop luchtbellen achterlatend. Net iets te hard gepraat ?, daarna laat een Waterral zich nog wel even een keer horen. Deze geweldige dag sluiten we af met 100 soorten! Waarbij we tijdens de boottocht zeker tussen de 15 en 20 Zeearenden hebben mogen bewonderen.
Woensdag 27 april
Als we de deur uitstappen om 5:30 is het eerste wat we horen roepen een Hop, prachtig begin van de ochtend. We beginnen met een vroege wandeling voor het ontbijt voor de liefhebbers en met een aantal deelnemers lopen we eerst langs de plasjes, maar er is geen Bever te bekennen. We lopen daarna het bos in aan de overkant van het veld bij geringe ochtendmist en rijp op het gras, het is nog best fris in de ochtend, maar wel lekker, bijna windstil. We zien een paar Reeën en horen Boomleeuweriken en onze eerste roepende Koekoek, langs de randen van het de open velden. In het bos zijn ook de sporen te zien van gewroet door Wilde Zwijnen. Kraanvogels laten zich ook al vroeg horen vanuit verschillende richtingen. Zo af en toe vliegen er een paar langs, wat een geluid zo in de ochtend als het verder stil is. In de verte horen we nog een Zwarte Specht roepen. Een Grote Lijster laat zich ook mooi horen evenals de Holenduif. Als we terug komen bij de accommodatie vertelt een andere deelnemer daar vanmorgen een prachtige groep Edelherten te hebben gezien bij een van de graslanden voor de accommodatie. We hebben geluk op het 2e veld komt als geroepen de mooie groep Edelherten rustig langslopen allemaal Hindes(vrouwtjes). We tellen er tegen de 20. Waar de bus geparkeerd staat laat een Eekhoorn zich even mooi bewonderen. In de tuin vliegen de Witkopstaartmezen met voer in de bek.
Na het ontbijt gaan we een rondrit maken van zo’n 150 km waarbij we bij een paar leuke plekken stoppen. Twee daarvan zijn plekken waar ze proberen de Waterrietzanger te behouden. We hopen natuurlijk dat we er eentje te zien of te horen krijgen, maar met deze soort gaat het ook hier helaas slecht.
Als we net ons eerste dorp uitrijden komen we langs een prachtige vallei waar veel plas-dras is en daar zagen we gisteren al veel Kemphanen zitten. Nu kijken we er even met de telescoop. Het aantal Kemphanen blijft beperkt tot een paar, maar er zitten wel een paar mooie Zomertalingen naast de doorsnee eenden, Fuut en Kievit. Een Zeearend zit er nog even lekker in een boom te wachten op meer zon.
Aan de overkant van de weg is een zandafgraving en daar vliegen een paar Oeverzwaluwen, als we er heenlopen blijken het er 10-tallen te zijn, ze vliegen allemaal telkens naar eenzelfde punt toe. Net voordat we de snelweg opdraaien zien we ook al mooi weer een vos lopen.
Rozwarowo Marches
De eerste stop is bij de Rozwarowo Marches, via een omweggetje komen we er uiteindelijk omdat de tomtom zich in een doodlopend weggetje verslikt. Vlak voordat we er zijn zien we nog prachtig twee Zeearenden in een boom zitten en vliegen daar ook twee Zwarte Wouwen. Onderweg nog een Grauwe Gors zingend in de boom langs de weg. Op nog geen 15 meter loopt er een Kraanvogel rustig in het land.
Bij een soort watergemaal kun je een kleine wandeling maken door het riet. Net als we uitgestapt zijn komt er al recht boven ons een mooie Zwarte Wouw overdraaien. Rondom het gemaal veel Ringmussen, Putters, Boerenzwaluwen en een Roodborsttapuit en Gele Kwikstaarten. Bij de Rietwandeling wordt naast de Rietzangers, Snorren en Rietgorzen nog een zingende Blauwborst gezien. Ook een wegvliegende Wespendief wordt daar waargenomen en een hoempende Roerdomp word gehoord.
Nationaal park Wolin – Oostzee
We gaan verder naar het 2e stoppunt en rijden langs de kustplaatjes waar het in de zomer ongetwijfeld barst van de strandtoeristen, maar waar nu alles nog dicht is, dus lekker rustig. In het dorp Wiselka parkeren we en lopen vandaar door een mooi prachtig oud bos naar het strand en de Oostzee toe.
Bij de parkeerplaats wat naast een meertje ligt zien we een paar Matkoppen. Onderweg zien we o.a. een paar bakkeleiende Grote Bonte Spechten, Zwarte Mees, Boomkruiper en Boomklever.
Bij de Oostzee aangekomen zien we een prachtig mannetje IJseend. Ook een groepje Middelste Zaagbekken en een aantal Zwarte Zee-eenden dobberen tussen de golfjes. Op het strand liggen ook wat aangespoelde Spieringen die soms nog leven, die zetten we maar weer terug in de zee. Het strand is erg rustig, er loopt vrijwel niemand en de kustlijn is ook prachtig hoog. Een stukje verder staat ook de hoogste vuurtoren van Polen, maar daar lopen we nu niet heen dat is te ver.
Na deze lekkere strand/bos wandeling rijden we door naar Karsiborska Kepa, ook een uitgestrekt moerasgebied met grote zeggevelden waar ze de Waterrietzanger proberen te behouden. Onderweg nog een Zeearend op 20 meter vlak boven de auto langs.
Karsiborska Kepa
Rond half vijf zijn we daar aangekomen en wandelen het gebied in, een paar Geelgorzen heten ons welkom. Een Bruine Kiekendief vliegt boven het riet, en uit het riet de bekende zangers als Rietzanger, Snor, Rietgors en Fitis. Vanaf het kijkpunt zijn wat eenden te zien als Wintertaling, Wilde Eend, Kuifeend, Slobeend, Krakeend, Bergeend en Zomertaling. Rondom de toren vliegen naast Boerenzwaluwen ook onze eerste Huiszwaluwen. Een paar Kemphanen en Bosruiters, Tureluurs en Groenpootruiter en Watersnip zijn mooi te zien of te horen. Vlak bij de auto zien we nog fraaie Baardmannetjes overvliegen. Ook horen we nog een roepende Draaihals in de richting van het dorp. Helaas geen Waterrietzanger die zich liet horen.
Terugrijdend zien we onderweg nog Torenvalk, Sperwer, Zeearend en Rode Wouw. We zijn net op tijd voor het avondeten wat om 18:30 uur wordt opgediend en laten het ons lekker smaken. Na het eten spreken we nog even de dag door en wordt de daglijst van de groep weer even opgemaakt, vandaag hebben we er al weer precies 100.
Na het eten doen we nog een nieuwe poging om bij de plasjes de Bever te zien. We lopen eerst even een stukje door het bos en ontdekken een nest gat van de Zwarte Specht, waar het vrouwtje rondom vertoeft en er af en toe in gaat, de man komt even snel langs maar vliegt verder weg. Ook word de Kleine en Grote Bonte Specht gezien en horen we de Groene Specht en zien een paar Glaskoppen. Aan het eind van het bos komen we bij een stukje bos wat de Bevers helemaal hebben omgeknaagd. Op weg naar de plasjes horen we ook nog een krassende Grote Karekiet.
Terug bij de Bever, op de plasjes zelf laten ze zich niet zien. Er loopt nog een aanvoerslootje naar de plasjes en daar loop ik met een van de deelnemers even langs. We zijn heel stil maar toch glijd er een bever in het water, we kunnen hem goed zien en hij zwemt rustig weg zonder te plonsen met zijn staart. We lopen even terug naar de plasjes waar nog een andere deelnemer rustig in het gras zit te wachten en waar de andere stagiair-reisleider aan de bosrand op een hooibaal zit en daar een paar knorrende Houtsnippen ziet vliegen bij het donker worden. Met drie personen lopen we nog een keer terug naar het slootje en als we er even staan komt de bever weer rustig aanzwemmen. Helaas door een piepje van één van onze camera’s verdwijnt die alsnog met een plons. Horen en ruiken kunnen ze als de beste, maar ze zien wat minder, wat een mooi beest is de Bever toch. Het is een prachtige lange dag geweest met leuke soorten en mooie gebieden, tijd voor de nachtrust.
Donderdag 28 april
Vandaag beginnen we heel vroeg en proberen we de Bevers nog te zien bij het ochtendgloren. Om 5:15 gaan we met drie personen al voor zonsopkomst op pad. Het is nog goed mistig, de meertjes zijn amper te zien en ook de Bever laat zich vanochtend niet zien helaas. Maar al om 5:34 komt al wel een eerste Zeearend overvliegen en een uurtje later twee Bruine Kiekendieven.
Wat ook prachtig is: de Kraanvogels die er lopen en vliegen in de mist, het is allemaal zeer de moeite waard om er vroeg voor uit te gaan. Heel in de verte horen we nog een Hop roepen.
Bij het begin van het bos, daar waar de Bevers een heel stuk bos hebben omgelegd vliegen 2 Brilduikers de hele tijd rondjes en ze doen net alsof ze telkens in de bomen gaan landen maar vliegen toch steeds tussen de bomen door. Ze maken wel een apart geluid (fluitend) met hun vleugels tijdens de vlucht. Bij de accommodatie aangekomen loopt iedereen al op het gemak rond te kijken en te luisteren wat er allemaal zit en zingt.
Na het ontbijt pakken we al onze spullen in om op weg te gaan naar Slonsk. We nemen afscheid en bedanken ze voor de goede zorgen tijdens ons verblijf, gelukkig spreekt een van de dochters goed Engels, maar google translate app is ook erg handig ?. Een van de deelnemers had overigens nog een Bosuil gehoord vannacht, geluid opgenomen.
De rit van vandaag is zo’n 240 km, waarbij we langs twee Visvijvercomplexen gaan, de eerste ligt op 30 km afstand.
Swieta Visvijfers
Onderweg al weer de eerste Zeearenden gezien. En na een half uurtje rijden zien we een paartje Kraanvogels lopen met twee jongen, tegen de bosrand aan, prachtig gezicht! Ze worden door beide ouders gevoerd.
We rijden verder en dan gebeurd er plotseling iets waar van je van te voren alleen maar van durft te dromen. Een paar kilometer voordat we bij de Visvijvers aankomen komt er iets de weg oplopen tussen onze auto en een tegenligger, We zitten er vanuit de bus naar te kijken en het duurt even voordat het kwartje valt. We zitten hier naar een WOLF te kijken! Wat een sensatie!
Hij loopt 10 meter voor de bus langs en gaat links naast ons in het gras staan en kijkt naar ons. Ik weet niet hoe snel ik mijn camera moet pakken en schiet een batterij aan foto’s, ook anderen in de bus maken foto’s. De wolf loopt telkens een stukje en blijft weer even staan tot achterin waar hij nog onder toezicht van de Zeearend rustig verder struint naar een volgend penseel waarbij de daar aanwezige Ree zich te pletter schikt en er alla Impala vandoor springt. Wie weet misschien ook de eerste Wolf die hij ziet in zijn leven. Voor ons was dit in ieder geval allemaal wel het geval er eentje te zien gewoon in het wild.
Na dit hoogtepunt moeten we verder met het programma, o ja we gaan naar de visvijvers. De vijvers op zich zijn niet echt toegankelijk. Via de weg kun je erop kijken en naast wat Knobbelzwanen en eenden is er niet zo veel te zien. Via de dorpjes Swieta en Kamienska rijden we door totdat we niet verder kunnen waar het riviertje de Ina in de Oder Stroomt. Het is een smalle doorgang van de Oder, de grote schepen varen hier erg dichtbij. Hier gaan we eerst lekker onze meegenomen lunchpakketjes en koffie of thee verorberen en we moeten natuurlijk nog even bijkomen van wat ons net is overkomen.
We maken nu een wandeling langs de rivier totdat we weer bij de weg uitkomen over een afstand van zo’n 4,4 km. Het is echt een prachtige wandeling over een verhoogde dijk. In de rivier liggen in ieder geval al twee mooie Beverburchten. Ik zie hier ook de eerste Nachtegaal samen met een deelnemer, deze zingt nog niet. En even later horen we aan de overkant een roepende Draaihals, die we niet te zien krijgen. Op een boomstronk zit een mooie Rouwmantel en er vliegen er nog twee rond die even op de struiken gaan zitten. Een Zwarte Specht vliegt luid roepend langszij, terwijl een luid roepende Zeearend recht boven ons cirkelt en in de verte is de lach van een Groene Specht te horen.
Een paar deelnemers van de groep die wat achterop lopen hebben geluk, ze zien en horen weer een Draaihals. Halverwege de route als we iets verder van de rivier aflopen en de rietkragen breder worden horen we de Snor en Rietzanger en zien aan de schuine kant van de dijk verderop een Everzwijn staan. De wind staat goed, hij heeft ons niet in de gaten, alleen staat die met de kont naar ons toe en loopt langzaam het riet weer in. Het laatste stukje is wat moeilijker lopen omdat er een paar bomen over het pad liggen en hier zo te zien niet zo vaak gelopen wordt. Hier wel een paar Paapjes in het veld en een paar Matkoppen in de bomen.
Dzwonowo Ponds
Hierna gaan we onderweg en rijden het eerste stukje weer langs de plek van de Wolf, maar ja die is al lang elders. Het is 62 km rijden naar de volgende Visvijvers van Dzwonowo Ponds. Onderweg nog wel een paar Rode Wouwen, een Vos en Reeën die we trouwens heel veel zien deze week. Via het gehuchtje Kepy rijden we het gebied binnen. Ik blijf deze keer bij de auto in de buurt omdat alle bagage erin zit. Al snel laat hier de Nachtegaal zich wel horen en even later nog eentje. Een paar Zeearenden doen pogingen om een eend te pakken en even later zie je ze er twee duikelingen maken in de lucht met de poten in elkaar, of ze nu een prooioverdracht doen of wat anders kunnen we niet goed zien.
Er zitten daar wel zeker 50 Brilduikers, waarvan we door de telescoop kunnen zien dat sommige mannetjes baltsverdrag vertonen door de kop achterover te gooien en water naar achteren te trappen, prachtig gezicht. Ook Tafeleend en Kuifeend zijn aanwezig. Vanaf de auto hoor je ook een Grote Karekiet tekeer gaan. Er vliegen hier nog wel een paar meer Zeearenden rond naast de eerst genoemde twee. Achterin een van die grote plassen zien we ook twee Zwarte Sterntjes vliegen. Een Koekoek laat zich hier ook mooi horen.
Nationaal Park Narodowy „Ujście Warty”
Als we vanuit de plaats “Kostrzyn nad Odrą” richting Slonsk rijden over een zeer drukke weg (22) stoppen we eerst in de buurt van het bezoekerscentrum. We zijn al vrij laat en het centrum is al dicht. Niettemin kun je hier wel een mooie wandeling maken tot aan de Oder. Aan de overkant zit een Bonte Kraai bij het begin van de wandeling. De deelnemers zien helemaal achterin bij de Oder een aantal Zeearenden mooi zitten, ook de eerste Visdiefjes worden hier gezien. Zelf blijf ik bij de auto en hoor en zie ik wel mooi een Draaihals en Europese Kanarie. Daarna stoppen we nog heel kort voor een tweede stop, maar die levert niet zoveel meer op, op een paar Kramsvogels na dan. We zijn dan ook wel al verwend met zoveel soorten. We doen nog wel ons best voor de Buidelmees, maar dat lukt tot nu toe niet die te zien of te horen helaas.Ik heb inmiddels contact gehad met de eigenaar van de accommodatie dat we iets later komen en als we daar aankomen worden we van harte welkom geheten. We nemen de sleutels in ontvangst en brengen onze bagage naar de kamers toe en ontspannen even rondom het huis. Waar de Groenlingen en Braamsluiper zich continue laten horen. De andere reisleder is ondertussen al even op onderzoek uit geweest en heeft de eerste Zwarte Ooievaar al gezien. Om 20 uur wordt de maaltijd geserveerd. Ze doen dit voor het eerst voor een groep, normaal koken ze niet voor de gasten, dit is een uitzondering. In één van de garageboxen die al is omgebouwd tot keuken kunnen we plaatsnemen. Wel wat fris maar met de jas aan voelt het als kamperen ?, het heeft ook wel weer wat. Één geluk hier woont Gunther bij het echtpaar in en die spreekt goed Duits en hij vindt het leuk om als tolk op te treden. De vrouw des huizes Barbera heeft erg haar best gedaan en het eten is echt goed, niets mis mee. Zelfs misschien nog wat overdadig omdat het de eerste keer is en ze alles goed willen doen, nou dat is zeker gelukt!
Kort filmpje van de Wasbeer even snel gemaakt met de telefoon
Als het donker is rij ik met de andere reisleider nog even de weg naar achteren het park in, om te kijken tot hoe ver je daar kunt komen, ongeveer tot de helft dus. We zien weinig in het donker en horen vooral wat Tureluurs maar verder niets bijzonders. Terug naar het huisje zegt de andere reisleider dat hij een Eekhoorn ziet in de boom. Ik rij weer iets naar achteren en wat blijkt de Eekhoorn is iets groter, het is een Wasbeer die naar beneden klimt, uit zijn slaapplaats wellicht? Om de nacht op rooftocht te gaan met zijn boevenmasker. Ik kan nog snel een kort filmpje maken met de telefoon. De teller voor vandaag komt op 88 soorten.
Vrijdag 29 april
Om 5:45 staan enkelen al weer paraat om naar achteren te rijden, vandaar uit lopen we nog een stukje verder. Er zitten veel Grauwe Ganzen en Knobbelzwanen, er zit ook een Wilde Zwaan tussen de groep en ook een paar Kolganzen. Langs de oever lopen Oeverlopers, Witgatjes en Kemphanen. Ook veel Veldleeuwerikken en Gele Kwikstaarten langs het weggetje. Grote Zilverreiger vliegt voorbij. We gaan weer terug en kunnen niet helemaal tot het eind lopen omdat we om half acht ontbijt hebben afgesproken. Naast het huis zitten o.a. Braamsluiper en Zwarte Roodstaart te zingen.
Na het ontbijt gaan we een grote rondrit maken door het hele nationale park. Een route van zo’n 60 km over de dijk en de zandpaden, waar we de hele dag over doen. Het enige waar we rekening mee moeten houden is dat we het pondje moeten nemen die tot 10 uur zou varen volgens internet en die ligt na 12,5 km vanaf de start. Het water staat laag, dus we kunnen het eerste mooie stuk langs een uitloper van de rivier rijden. We beginnen meteen goed, een Hop laat zich even mooi zien. Langs de kant een prachtige Bosruiter op een paar meter afstand die ook gewoon blijft zitten.
Aan de andere kant van het water zien we een vrouwtje Grote Zaagbek met jongen rusten langs de kant, mannetjes bemoeien zich nooit met de jongen, en gaan er naar de paring doorgaans weer vandoor. Ook Kemphanen, Witgatjes en Oeverlopers zijn hier. Op een plasje wat verder het gebied in zie ik door de telescoop een paar prachtige Reuzensterns met die velle rode dolken, later vliegen ze nog voorbij. Als we iets verder rijden zien we aan de andere kant van het gebied de eerste Zwarte Ooievaar foerageren. De telescoop erbij, er lopen er zelfs drie bij elkaar, maar wel ver weg. Eentje vliegt nog op en komt mooi dichterbij overvliegen. Ook twee Nijlganzen vliegen er op. Daarna moeten we even wat vaart maken om het pontje te halen, dan is zo’n 10 km over een pad met gaten nog een heel eind, maar we redden het, 10 voor 10 zijn we er.
Bij het pontje lijkt alles uitgestorven. Ondertussen horen we de Nachtegalen zingen. Er zit nog weinig beweging in de pontje en als je goed kijkt lijkt het of er iemand in een hokje zit, alleen die zit ook al 5 minuten onbeweeglijk. Is het een mens of een pop vragen we ons af? Het pontje ligt overigens aan de overkant. Ik denk zelf, ik wacht even tot het 10 uur is voordat ik verder actie onderneem. En nu horen we ook nog een roepende Draaihals tussendoor. En waarachtig 1 minuut voor 10 komt er zowaar iemand uit het hokje, hij leeft!
Het pontje komt onze kant op en we kunnen aan boord, ik moet het astronomische bedrag van 3 (0,64 euro) Zloty betalen, ik had alleen maar 50 Zloty, gelukkig had een deelnemer nog een oude sok thuis gevonden met wat muntgeld waarvan hij zich afvroeg of dat nog wel gangbaar was. Het was geregeld waarvoor nog mijn dank.
Aan de overkant gaan we eerst even lekker lunchen onder het genot van cirkelende Zwarte Wouwen boven ons en ook aan deze kant liet een Draaihals zich horen. Een Paapje zit verderop in het veld. De andere reisleider loopt alvast het weggetje even verder af en belt me op dat hij een Buidelmees heeft gehoord en gezien, dus iedereen daarop af. Ik neem de auto mee en hoor volgens mij ook de roep van een Buidelmees 100 meter voor ik bij hem ben. Daar is de vogel al gevlogen. We zoeken nog even maar we vinden hem niet weer terug, jammer.
Hieronder een geluid ter vergelijking van wat wij daar horen.
In het plasje voor de hut horen we een Dodaars een paar keer roepen, een paartje Brilduiker is aanwezig en er liggen een paar Bastaardkikkers in het water. We lopen een stukje verder en in het open veld zitten nog wat Paapjes. Ik loop sneller vooruit en haal de auto op zodat de andere deelnemers bij de volgende kijktoren kunnen wachten.
Vanaf die kijktoren is nog wel een enorme groep Edelherten te zien, die we net ook vanaf het pad in de verte zagen. Er zitten een aantal geweidragers tussen zo te zien.
Als we verder rijden naar een volgende hut zien we voor ons de eerste Klapekster, eindelijk nog eentje, die had ik eerlijk gezegd wel eerder verwacht, maar goed mooi gezien, maar blijft wel op grote afstand van ons. Tijdens de stop ook nog weer een Grote Karekiet. Vlak bij de dijk waar we niet verder kunnen omdat je er alleen lopend of met de fiets langs kunt vliegt nog een Visdief.
Als we het gebied zo’n beetje uitrijden hoor ik een Nachtegaal en stop even om te horen of het toch geen Noordse is, die hebben we nog niet. En op dat moment roept een van de deelnemers achterin dat die een Hop ziet zitten in het gras, en ja hoor af en toe zie je zijn kopje net boven het gras uit komen, goed gezien hoor! De Hop vliegt vervolgens weg en gaat verderop aan de kant van ons pad zitten, net waar wij heen moeten. Voorzichtig rij ik steeds dichterbij en hij blijft een beetje in de schaduw zitten, dan vliegt die weer op en is uit zicht. Ik rij weer voorzichtig verder want wie weet zit die nog vlakbij. En ja hoor we hebben geluk, hij zit op een zijpad waar die rustig blijft foerageren. Hier kunnen we hem prachtig bewonderen, wat een schoonheid is dat toch! De Nachtegaal waren we overigens even vergeten ?.
We rijden langs de supermarkt, en komen weer langs de weg waar we gisteren ook langs reden. Nu zijn we iets vroeger maar is het bezoekerscentrum ook al dicht na 15:30. Gelukkig loopt er wel een wacht rond die ons behulpzaam is. Ik koop een paar kaarten van het gebied voor Rikus en krijg voor iedereen een boekenlegger. We kijken nog even rondom het centrum en horen weer een Nachtegaal en er wordt een Draaihals gehoord, en ja hoor hebbes, mooi te zien in een kale boom. Wel wat met tegenlicht gefotografeerd, maar ja zo mooi hadden we hem nog niet. Een tweede stop aan het eind van de weg bij een hoge vogelkijktoren levert een fraai uitzicht op over het hele grote gebied. Je ziet hier ook de kijkhut waarvan we in de vroege ochtend gingen wandelen. Snor en Sprinkhaanzanger worden hier gehoord en een Paapje gezien. We rijden terug naar de accommodatie en eten rond zeven uur zodat we voor de diehards tijd hebben wat rond te lopen vanuit hier, ieder op zijn eigen gemak. Als het donker wordt neem ik nog wel een zaklamp mee om te kijken of we wellicht de Wasbeer kunnen betrappen, maar helaas zit dat er niet meer in. Vandaag sluiten we af met het mooie aantal soorten van 91.
Zaterdag 30 april
En ja aan iedere mooie vakantie komt een eind. Zo is het vandaag tijd om terug te rijden, zo’n 660 km naar Deventer. Ontbijt is nu om 8 uur afgesproken, zodat we voor die tijd nog even kunnen afkicken. Om 5:15 gaat de wekker, zodat we 2,5 uur hebben voor het ontbijt. Voor de vroege vogels onder ons rijden we weer helemaal tot we niet verder mogen en van daaruit wandelen we zover we kunnen helemaal naar achteren, daar waar we gisteren halverwege bleven steken door tijdgebrek.
Deze ochtend is het nog erg koud, zelfs met handschoenen aan krijgen we koude vingers. In het begin staan weer twee Zwarte Ooievaars een beetje te dutten van de nacht, ze moeten er nog even bij komen. Als de zon opkomt geeft dat een prachtig sfeerbeeld zo met die laaghangende mist boven land en water. Als we een eindje lopen zien we verder in een bocht een Bever zwemmen, we hebben geluk hij keert en komt onze kant op. Op een gegeven moment gaat die toch onder met een forse staartklap, we zien hem nog een paar keer even zwemmen en weer onder water verwijnen. In dit gedeelte staat ook geen enkele boom, dus heeft hier niets te knagen, wat doet die hier nog zo in het licht p deze plek?
De Wilde Zwaan zit er ook weer, evenals een paar Toendrarietganzen. Verder o.a. nog Bosruiter, Kemphaan, Witgat, Oeverloper, Kleine Plevier, Gele Kwikstaart, Veldleeuwerik en onze eerste en enige Scholekster vliegt voorbij. En op de terugweg zit er nog een mooi Tapuit mannetje langs het pad. Ook een Zeearend zit er prachtig in het licht van de opkomende zon, beetje geplaagd door een Bonte Kraai.
Na het ontbijt nemen we afscheid van het echtpaar en Gunther en danken hun ook voor de goede zorgen en het lekkere eten en rond een uur of 9 stappen we in en rijden voldaan en met alle indrukken van de afgelopen dagen naar huis. Rond 16:45 komen we in Deventer aan en nemen afscheid van elkaar. Iedereen is erg tevreden over deze week en gaat naar huis met goede herinneringen. Bij elkaar hebben we zeker meer dan 50 Zeearenden gezien, zo’n 20 Vossen en veel Reeën en als klapper natuurlijk de Wolf! Vandaag nog 41 soorten en het eindtotaal van waargenomen soorten eindigt op het fraaie aantal van 145!
Voor de volledige waarnemingenlijst vogelreis Polen: klik hier.
Wilt u ook wel eens zo’n mooie reis mee beleven, kijk dan bij Agro Natura voor informatie en opgave.
Website: https://agronatura.nl/natuurspecial-noordwest-polen-oderdelta-notec-warta-slonsk/
Lees hier dit reisverslag op de eigen website van Henk de Lange.