Home Survival***Zwaar**Pittig*LichtReisverslagenVragen?Contact

Zoek je nog een flinke uitdaging? Ga bikkelen in de sneeuw in Noorwegen. Beleef een avontuur in de sneeuw op de grootste hoogvlakte van Europa; de Hardangervidda, ongerept, onherbergzaam, uitdagend en avontuurlijk!
Roald Amundsen trainde er voor zijn expeditie naar de Zuidpool en werd er verrast door extreem moeilijke weersomstandigheden. Later zei hij er van dat de omstandigheden minstens zo zwaar en moeilijk waren geweest als tijdens de Zuidpool expeditie zelf.

Dus trek een witte wereld in zonder iemand tegen te komen. Ga de strijd aan met de elementen, zo nu en dan flink afzien, maar ook intens genieten.

Voor iedereen is er wat wils, kies voor een zware of minder zware tocht, of “survival” op je eigen niveau vanuit een vaste blokhut.

***Zwaar **Pittig *Licht
Hardangervidda_20150218_06-29-50 hardangervidda sneeuwwandelen Noorwegen, sneeuwwandelreis
  • trektochten minimaal 10 dagen
  • afstand, duur en route altijd in overleg
  • op sneeuwschoenen (op crosscountry langlaufski’s alleen voor gevorderden)
  • veel kamperen in de sneeuw
  • alle bagage, ook eten, gaat mee in rugzak (zeker 20kg) en slee
  • grote kans op enkele dagen (extreem) moeilijke weersomstandigheden
  • er zal soms flink worden afgezien
  • ervaren gids/reisleider
  • 8-daagse trektocht
  • min of meer vaste route
  • op sneeuwschoenen (op crosscountry langlaufski’s alleen voor ervaren langlaufers)
  • afwisselend overnachten in eenvoudige hutjes of tenten
  • alle bagage, ook eten, gaat mee in rugzak (zeker 14 tot 16kg) en slee
  • kans op moeilijke weersomstandigheden
  • ervaren gids/reisleider
  • 8 dagen verblijf in eenvoudige Noorse blokhut met open haard, soms zelfs een sauna
  • Flexibel programma voor alle leeftijden aan te passen aan de wensen van de groep
  • Experimenteren met sneeuwwandelen en/of langlaufen buiten de begaande paden
  • mogelijkheid tot sneeuwhol graven en/of iglo bouwen
  • mogelijkheid tot kennismaken met kamperen in de sneeuw
  • dagtochten zonder zware bepakking
  • ervaren gids/reisleider

  • Lees verder …

    Lees verder …

    Lees verder …

    Tijdens deze zeer avontuurlijke tocht gaan we op sneeuwschoenen (eventueel op cross-country langlauf ski’s) de Hardangervidda in Noorwegen ontdekken, de grootste ‘hoogvlakte’ van Europa. De term hoogvlakte betekent niet dat het louter een vlak gebied is. Het is juist ruig en onherbergzaam, maar met een beetje doorzettingsvermogen zijn de meeste toppen bereikbaar.

    Er bestaat geen standaard vaste route. Vooraf, en in overleg, bepalen we hoe we dit woeste gebied willen doorkruisen. Omdat het gebied zo uitgestrekt is, bijna de helft zo groot als Nederland, maar dan zonder dat er enige weg doorheen loopt, zal de uitdaging groot zijn.

    Bij goed weer, goede sneeuwcondities, niet te steil terrein en niet te korte daglengte (dagen zijn in de winter in Noorwegen korter dan bij ons) zullen we tot ongeveer 20km op een dag kunnen afleggen. Maar bij slecht weer, wanneer je soms letterlijk geen hand voor ogen ziet, schiet het niet op en kan de teller op enkele kilometers blijven steken. Het kan zelfs zo zijn dat weersomstandigheden ons nopen een dagje in tent of hut te blijven. Bij de tochtplanning zullen we dus rekening moeten houden met de kans op oponthoud. Voor een beetje trektocht zul je al gauw minimaal een dag of 10 moeten uittrekken. Maar gelukkig is meestal mooi weer en dan kunnen we genieten van eindeloze sneeuwlandschappen en prachtige vergezichten.

    Hoe dan ook, het wordt een zware tocht. We dragen onze eigen bagage op de rug en trekken daarbij ook nog één of enkele pulken (sleetjes) achter ons aan. Omdat we ook al ons eten moeten meenemen, moet je zeker een rugzak met 20kg kunnen dragen. We maken geen gebruik van getrokken sporen of gemarkeerde loipes, we trekken ons spoor zelf en maken daarbij gebruik van GPS en kaartmateriaal. In de wijde omgeving zullen gebaande paden en menselijke activiteit ver te zoeken zijn.

    We zullen hoofdzakelijk kamperen in de sneeuw maar doet de mogelijkheid zich voor dan zullen we zo nu en dan ook gebruik maken van een berghutje.

    Interesse in een zware trektocht?
    Dan nodig ik je graag uit om eens langs te komen in Boerakker om met behulp van kaart en sterke verhalen tot een mooi en in eerste instantie geheel vrijblijvend reisvoorstel te komen. Nadat we definitieve route, prijs en data zijn overeengekomen zullen we altijd een informatie/briefing avond organiseren voor alle deelnemers omdat we tijdens dergelijke reizen ver van de bewoonde wereld zijn, en je van te voren wel goed moet beseffen wat de tocht precies in gaat houden. Ook zal er dan uitgebreid worden ingegaan op zaken als materiaal, kleding en veiligheid.

    Bij deze pittige variant trekken we met volle bepakking de Hardangervidda op. Naast standaard zaken als slaapzak, matje en extra warme en winddichte kleding gaat ook het merendeel van het eten, dat je tijdens de tocht denkt nodig te hebben, mee in je rugzak. Alles bij elkaar kan het gewicht van je rugzak makkelijk oplopen tot zo’n 20kg, al lukt het een enkeling wel eens om het gewicht tot een minimum van 14kg te reduceren.
    Om daarnaast ook nog tenten, kookuitrusting, benzine voor de branders en een zaken als sneeuwscheppen, sneeuwzagen, lawinesondes, bivakzakken en wat reservemateriaal mee te krijgen, maken we gebruik van sleetjes, één slee per 3 personen.

    Het zal duidelijk zijn dat je een goede basis-conditie moet hebben om aan deze tocht deel te nemen. Daarnaast is het ook heel belangrijk dat je een goed doorzettingsvermogen hebt. Soms kunnen weersomstandigheden snel om slaan. Een sneeuwstormpje met slechts enkele meters zicht (white-out) is eerder regel dan uitzondering en kunnen omstandigheden tijdelijk heel zwaar maken.

    Tijdens deze tocht zullen we de eerste en laatste nacht van de trektocht zeker in tenten overnachten. Het overige deel van de tocht speelt zich af in een gebied waar hier en daar ook een enkel eenvoudig hutje staat, waar van we gebruik kunnen maken wanneer weersomstandigheden verslechteren of wanneer we er voor kiezen om het toch ietsje pietsje comfortabeler te doen.

    Omdat we tijdens deze reis ver van de bewoonde wereld zijn, en je je van te voren wel goed moet beseffen wat de tocht precies inhoudt, organiseren we vooraf een informatieavond. Hier wordt ook ingegaan op zaken als materiaal en kleding.

    Onderstaand dag tot dag programma geeft een goed beeld van hoe de reis er uit kan zien. Binnen het programma is enige flexibiliteit mogelijk, afhankelijk van de voorkeuren binnen de groep en weersomstandigheden. Het gebied en de hoofdroute staan vast zodat we er zeker van zijn dat we altijd, ook bij de slechtste weersomstandigheden, op tijd terug kunnen keren in de bewoonde wereld.

    Dag tot dag programma

    dag 1
    Aan het eind van de dag aankomst in Rauland, gelegen tegen de zuidoost hoek van de Hardangervidda. We overnachten op een knusse Noorse boerderij. ’s Avonds volgt een laatste briefing, passen en stellen we onze sneeuwschoenen en en checken en verdelen we onze overige gemeenschappelijke bagage zoals tenten en kookuitrusting, etc. over de sledes (pulk in het Noors) die ook mee gaan.

    Een sneeuwscooter brengt ons een eindje op wegdag 2
    Begin van ons sneeuwwandelavontuur. Mogelijk laten we ons door een sneeuwscooter een eindje op weg brengen over bevroren meren zodat we direct ‘in the middle of nowhere’ aan de rand van het Hardangervidda Nationaal Park kunnen beginnen.
    Door een typisch u-vormig gletsjerdal klimmen we geleidelijk doch gestaag de ‘hoogvlakte’ op. Onderweg horen we het kirren van sneeuwhoenders. Eenmaal boven kan je hier echt niet van een vlakte spreken. Het terrein is grillig, gewoon bergen. We moeten ongeveer 500m stijgen en we kamperen ergens onderweg in de sneeuw.

    dag 3
    Vandaag proberen we een eerste hutje te bereiken. Is er nog energie over en zit het weer mee dan maken we nog een korte rondtocht vanuit het hutje. We stoken de kachel lekker op en genieten van de doodse stilte hier. In de verre omtrek is geen levende ziel te bekennen. Als het helder is zijn de sterrenhemels adembenemend mooi.

    IMG_4625dag 4
    We maken een gevarieerde en afwisselende rondtocht vanuit onze hut. Heerlijk, kan het grootste deel van onze bepakking een dagje thuisblijven. Maar mocht het weer meezitten en hebben we er zin in dan kunnen we er ook voor kiezen om vol bepakt dieper het gebied in te trekken en verweg van enige hut ons tentenkamp weer op te zetten.

    dag 5
    We lopen door naar een volgend hutje welke slechts 6 kilometer verderop ligt. Hier laten we een deel van onze bagage achter waarna we een stukje lichter weer de sneeuwwoestijn in trekken. De hoogteverschillen tussen de twee hutjes zijn gering. Nadat we onze bagage hebben gedropt kunnen we het zo licht of zwaar maken als we zelf willen.

    Hardangervidda-Mossvatndag 6
    Alle bepakking gaat weer mee en via een adembenemend mooi gletsjerdal zakken we af naar de boomgrens aan de rand van het Nationaal Park. Tussen de grillige bergberken zetten we de tenten op.

    dag 7
    De laatste dag van onze trekking. Vanuit onze tenten kijken we nog een keer naar het prachtige winterse ruige berglandschap. Langzaamaan komen we weer in de bewoonde wereld. In Rauland kunnen we ons op de boerderij lekker opfrissen en bijkomen van ons avontuur.

    dag 8
    Vertrek uit Rauland en einde van het winteravontuur door één van de ruigste delen van de Hardangervidda.

    Noorwegen, sneeuwwandelreis

    Op een top genieten van het uitzicht

    Deze lichte variant is ideaal om kennis te maken met sneeuwwandelen en/of langlaufen en om bijvoorbeeld te experimenteren met het bouwen van een iglo, graven van een sneeuwhol of ervaring op te doen met kamperen in de sneeuw.
    We kunnen, afhankelijk van de interesse van de groep, het programma zo licht of zo zwaar maken als we zelf willen. Deze variant is daarom ook heel geschikt voor gezinnen met ondernemende en avontuurlijk ingestelde kinderen.

    Geruststellende gedachte is, dat we altijd een heerlijke Noorse blokhut in de buurt hebben om naar terug te keren en waar we ’s avonds het haardvuur lekker kunnen opstoken. De slaapplaatsen in de hut zijn eenvoudig, kleine kamertjes met deels houten stapelbedden. Maar er is wel goed sanitair met warm- en koud stromend water, soms zelfs een kleine sauna en een prima keuken. Dus best wel comfortabel.

    Tijdens deze lichte variant blijven we in het gebied dat tegen de Hardangervidda zit aangedrukt, we komen niet op de Hardangervidda zelf. We blijven dichter bij de bewoonde wereld. Toch zullen we op sommige dagen weinig of geen mensen tegen komen.

    Voorbeeld van een mogelijk dag tot dag programma
    Omdat het programma flexibel is en aan de voorkeuren van de groep kan worden aangepast, dient het hieronder beschreven programma slechts als een voorbeeld.

    dag 1
    In de loop van de dag aankomst bij onze knusse Noorse hytte (blokhut), in het berggebied rond het plaatsje Rauland. Het plaatsje Rauland zit aangedrukt tegen de zuidoosthoek van de uitgestrekte Hardangervidda.

    Noorwegen, Sneeuwwandelreis Rauland, agronatura.eudag 2
    In de directe omgeving van de hut maken we een eerste verkennende sneeuwwandeling. We trekken ons eigen spoor door de maagdelijke sneeuw, tussen grillig gevormde berkenboompjes door, bedekt met korstmossen. Diepe sneeuw vormt voor ons geen obstakel. Eenmaal boven de boomgrens zullen we vanaf één van de ons omringende toppen genieten van het prachtige uitzicht.

    dag 3
    Op sneeuwschoenen ben je veel wendbaarder dan op langlaufski´s waardoor het mogelijk is om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Van deze eigenschap zullen we dankbaar gebruik maken. We trekken verder de ruige en onbewoonde witte wereld in, waar we gisteren al een beetje aan hebben mogen proeven. Sporen van sneeuwhoen, sneeuwhaas en vos verraden dat we niet helemaal alleen zijn. Maar anders dan zij, keren wij weer terug naar onze heerlijke warme hut.

    Noorwegen-Rauland-Sneeuwwandelen-in-de-loypedag 4 en 5
    Rauland heeft een uitgebreid loipenetwerk voor langlaufers, meer dan 140km. Ook wij als sneeuwwandelaars zullen hier dankbaar gebruik van maken. Omdat de sneeuw is aangestampt loopt het een stuk lichter, zodat we makkelijker wat grotere afstanden kunnen overbruggen. De hoogteverschillen zullen iets minder zijn. Afwisselend komen we in dit glooiende landschap door open vlaktes en dichtbegroeide berkenbosjes en volgen dichtgesneeuwde beekdalen met bevroren watervallen.

    dag 6 en 7
    Wanneer het weer mee zit en er voldoende animo is in de groep om ook wat extremere omstandigheden te ervaren, is er de mogelijkheid om op een 2-daagse trektocht te gaan. Dat betekent dat we één nacht gaan kamperen in de sneeuw. We kunnen slapen in stormvaste tenten, maar er is ook een mogelijkheid om een iglo te bouwen of te slapen in een zelfgegraven sneeuwhol. Noorwegen-Rauland-Sneeuwwandelen-Net-uit-het-sneeuwholWe trekken het prachtige Silkedalen in. Dit glooiende gebied bevindt zich boven de boomgrens. De combinatie van zon, sneeuw en wind zorgen voor een prachtig schouwspel. We wanen ons in een eindeloze sneeuwwoestijn. De nodige extra bagage (tent, slaapzak, matje, branders, eten voor 1 dag) gaan mee op een sleetje. Het is een voorstel, niets hoeft, er zijn voldoende uitdagende sneeuwwandelingen mogelijk in het gebied waarbij we terugkeren naar onze hut.

    dag 8
    In de loop van de ochtend verlaten we voor de laatste maal onze blokhut en komt er een einde aan deze mooie winterreis.

    Hoe geef ik me op voor een reis?

    Ben je geïnteresseerd in een reis dan kan je je met een eigen groepje opgeven. Jullie geven zelf aan welke reisvariant en welke periode de voorkeur heeft en met hoeveel personen jullie zijn. Als voorkeuren bekend zijn en we het ook over de kosten eens zijn zullen wij proberen om de reis in de door jullie geplande periode organisatorisch rond te krijgen. Dit zal o.a. afhangen van beschikbaarheid van geschikte reisleiding en bij de *lichte variant ook van beschikbaarheid van een Noorse blokhut.
    Hoe vroeger je boekt, hoe groter de kans van slagen. Of we zoeken samen naar geschikte alternatieven.

    terug

    Welke periode is het beste?

    Vanaf half december tot half april kan je over het algemeen prima tochten in de sneeuw maken. Wel moet je er rekening mee houden dat de dagen in december erg kort zijn. Tussen zonsopgang en -ondergang zit dan maar 6 uur. Een ***zware of **pittige trektocht raden we daarom in december af.

    terug

    Hoeveel mensen kunnen mee?
    Groot hoeft je gezelschap niet te zijn. Een reis kan vaak al bij 2 deelnemers door gaan.

    Voor ***zware en **pittige trektochten ligt het maximum aantal deelnemers op 8.

    Voor de *lichte variant hangt het maximum aantal deelnemers een beetje af van hoe comfortabel je het wilt hebben. De meeste blokhutten die we gebruiken hebben ongeveer 8 bedden, waarvan enkele dubbel zijn. Soms is het mogelijk om meerdere blokhutten naast elkaar te regelen. Vroeg boeken is dan wel noodzakelijk.

    terug

    Hoe gaat de heen- en terugreis?
    Je bepaalt zelf hoe je heen- en terugreist naar Noorwegen. Uiteraard zullen we hierbij adviseren.

    Wij van Agro Natura vliegen niet. Dat is een bewuste milieu-overweging. Maar gelukkig kan je ook prima met de auto reizen en dan een ferry nemen van Denemarken naar Noorwegen. Ben je met een klein groepje, dan ben je vaak goedkoper uit, zeker als je de boot vroeg regelt. Wel moet je zorgen dat je goede, ook voor Scandinavië geschikte winterbanden hebt en natuurlijk sneeuwkettingen.

    Ook zijn er mogelijkheden om met trein en/of bus naar Noorwegen te reizen. Je bent dan wel wat langer onderweg.

    terug

    Hoe wordt eten tijdens een reis geregeld?
    Voor de *light variant kan je er als groep voor kiezen om alle maaltijden inclusief te hebben (wel meehelpen bij het koken) of dat je de inkoop voor de maaltijden zelf regelt.

    Voor de ***zware en **pittige variant neem je zelf je eten mee in je rugzak voor je eigen ontbijt en lunches en maken we afspraken over hoeveel warme maaltijden er nog bij komen voor de hele groep. Tijdens de informatie-avond, die we ruim van te voren plannen, zal uitgebreid worden ingegaan op geschikte proviand, met hoge voedingswaarde en licht van gewicht, die je mee kan nemen.

    terug

    Hoe ziet een Noorse hytte er uit?
    Alleen bij de *lichte variant verblijven we de gehele reis in dezelfde gezellige Noorse blokhut. De slaapplaatsen in de hut zijn eenvoudig, kleine kamertjes met deels houten stapelbedden. Maar er is wel goed sanitair met warm- en koud stromend water, soms zelfs een kleine sauna en een prima keuken. Dus best wel comfortabel. Er is altijd een open haard.
    Vaak hebben de hyttes van de *lichte variant plaats voor 8 personen en zijn er 2- en 3-persoons kamers. De 3-persoons kamers bestaan bijna altijd uit een stapelbed waarbij de onderste een dubbel bed betreft. Het bovenste bed is altijd enkel. Het zijn ideale familiekamers maar ken je elkaar minder goed en wil je per se geen dubbel bed delen, dan zal het maximum aantal deelnemers meestal op 6 personen blijven steken.
    Overigens is het soms wel mogelijk om meerdere hutjes naast elkaar te huren zodat er toch grotere gezelschappen mogelijk zijn.

    Bij de **pittige trektocht maken we gebruik van heel eenvoudige hutjes waarbij we allen slapen in dezelfde ruimte. Het kan voorkomen dat er niet genoeg bedden zijn. Dan slapen enkelen op de grond. Wel is er altijd een kachel die we kunnen opstoken om het warm te krijgen en waarop we sneeuw kunnen smelten voor water. Soms is ergens buiten een oude vertrouwde poepdoos.

    Bij de ***zware variant zullen we van te voren in overleg een route uitstippelen en is het maar de vraag of er hutjes op de route zijn. Maar afhankelijk van de uiteindelijk gekozen route kunnen hutjes variëren van extreem eenvoudig, zelfs zo eenvoudig dat we er soms liever voor kiezen er geen gebruik van te maken, tot prima berghutten met meerdere kamers en zelfs een voorraadkamer met proviand, maar nooit stromend water.

    terug

    Wat kost het eigenlijk?
    De kosten zullen afhangen van wat we uiteindelijk afspreken over wat wel- en niet is inbegrepen. Kom je met een man of 5 dan zal het goedkoper zijn dan wanneer je slechts met z’n 2-en bent.
    Meestal komt de prijs voor de **pittige variant uit rond de 750 euro per persoon. Dit is exclusief de heen- en terugreis.

    terug

    Wie begeleidt de reis?
    Meestal wordt de reis begeleid door Rikus Hulscher. Rikus woonde in Noorwegen en kent de Hardangervidda op zijn duimpje. Hier vind je meer informatie over Rikus. Rikus woont in Boerakker.

    terug

    Hoe kom ik aan een geschikte uitrusting?
    Voor het sneeuwwandelen heb je, behalve de sneeuwschoenen zelf, die tennisrackets onder je schoenen, niet veel speciale uitrusting nodig. En laten wij nu net de sneeuwschoenen en stokken voor je regelen.
    Verder heb je aan een gewone waterdichte bergschoen genoeg.
    Misschien moet je nog wel een paar gamachen aanschaffen, dat zijn een soort kappen die om je onderbenen gaan en over je schoen om te voorkomen dat daar van bovenaf sneeuw in valt. Gamachen zijn in de buitensportzaak al voor ongeveer 20 euro te krijgen.

    Wil je gaan crosscountry langlaufen dan kunnen er ski’s en speciale crosscountry skischoenen gehuurd worden. Dan is het wel belangrijk eerst de schoenen bij ons te passen. Dat kan vaak tijdens de informatie-avond.

    Een warme slaapzak en goed matje is ook geen overbodige luxe wanneer je gaat kamperen in de sneeuw. Deze kunnen ook bij ons gehuurd worden.

    Verder ontvang je van ons ruim van te voren uitgebreid advies over (warme) kleding. Zo is een wind- en waterdichte jas en broek een absolute must. Neem tijdens de informatie-avond je kleding en overige uitrusting mee die je tijdens de trektocht denkt te gebruiken. We kijken dan direct of het voor de tocht geschikt is.

    Over algemene uitrusting voor de gehele groep, zoals tenten, sleetjes, branders, etc., daar hoef je je geen zorgen over te maken. Dat wordt geregeld.

    terug

    Begint het al te prikkelen en lijkt je een avontuur in de sneeuw in Noorwegen wel wat, dan zullen er vast ook vele vragen bij je op komen. Wil je snel antwoord op die vragen en weten wat er (nog) wel en niet mogelijk is, schroom dan niet om contact op te nemen. Dat kan per email of telefoon. Ook ben je van harte welkom om bij ons in Boerakker langs te komen.

    Mocht ik een keer niet snel antwoorden, dan is de kans groot dat ik in afgelegen gebied zit in het buitenland. In dat geval dus even geduld.

    Met warme groet,
    Rikus Hulscher

    Agro Natura
    Hoge Tilweg 47
    9362VC Boerakker
    email: info@agronatura.nl
    tel.: 085-7853820 of 0617550331
    Of vul het contactformulier in